Project

Posted on:

Urban Retreat

Consultants

  • General Contractor: Stalheber Construction Inc.
  • Structural Engineer: Brandes and Cassagnol Engineers

Project Status

Built

Year Completed

2012

Keywords

Sustainable
View all (11) images

Project Description

Program
The 364 square foot lower level of this historic row house in Georgetown is intended to be an urban retreat for an eternal bachelor. The overall goal was to create a sanctuary of modern living: efficient, clean, and minimal. One of the greatest challenges was to fit a large amount of program into the narrow 14' width, including kitchen, powder room, sitting space, mechanical area, and washer / dryer, while maintaining as much open floor area as possible. The other challenge was to create an effect of light and openness, within what had previously been a dark and uninviting basement.

Design Strategy
Two storage volumes define either side of the space: along one edge glossy white kitchen cabinets line the wall, terminating in a cantilevered wine bar, and along the opposite edge a series of sliding doors conceal the more functional aspects of program: powder room, mechanical units, and washer-dryer. The existing chimney along this wall was retrofitted to accommodate the television and custom cabinetry, including additional wine storage below. These two linear volumes serve to frame the space, while glass planes traverse at each end. A sliding wall of backlit translucent panels hides the existing basement windows along the street facade, and a folding glass wall opens onto the rear garden. The result is a light, airy space that visually expands from interior to exterior.
Advertisement
Add a Project
Publish Your Projects Show off and upload images, text, and video of your work. We pick the very best for our project newsletters. Upload

Join the Discussion

Please read our Content Guidelines before posting

Close X