Posted on:

U.S. Land Port of Entry

Shared By



United States General Services Administration


  • Civil Engineer: Arup
  • Electrical Engineer: Arup
  • Mechanical Engineer: Arup
  • Lighting Designer: Arup
  • Structural Engineer: Arup
  • Construction Manager: Coast and Harbor
  • General Contractor: J&J Contractors
  • Landscape Architect: Sasaki Associates
  • Front

Project Status



100,000 sq. feet

Construction Cost




View all (11) images

Project Description

When architect Robert Siegel received the commission to design the United States Land Port of Entry in Calais, Maine, the easternmost border crossing between the U.S. and Canada, he didn’t instantly start sketching—he went on a road trip. In the middle of winter, Siegel and project manager Eduardo Ramos left their New York office, jumped in the car and visited more than 20 border-control stations in the Northeast. Driving back and forth between the two nations was revealing, even as it raised a few patrol officers’ eyebrows. The architecture at each crossing was universally banal, if not downright off-putting: acres of asphalt, bad signage, and antiquated and undistinguished buildings. Not exactly a warm welcome to the United States.

Siegel’s field research led to a 100,000-square-foot facility designed as a gateway for the car and truck traffic that flows into New England. As part of the U.S. General Services Administration’s Design Excellence Program, the border crossing has to strike a careful balance between being inviting and answering the security needs of the Department of Homeland Security’s U.S. Customs and Border Protection.
Seen from the highway, the Land Port of Entry’s two low-slung buildings frame a slice of the Maine landscape. Approaching the facility, commercial traffic veers right, where the checkpoint structure is equipped with warehouses big enough to off-load and inspect truck cargo. The left lanes process noncommercial (car and bus) traffic. And while most cars that pass under the large steel canopies get quickly waved through border patrol on primary inspection, some are stopped and the drivers brought into interview rooms for additional questioning and a secondary inspection. A secure detention area is available in the event of a worst-case scenario. (And there’s even a firing range for officer training.) A walkway, tucked out of the public’s view, allows officers to pass between the commercial and noncommercial wings.

The facility is on track for LEED Gold certification, and many of its sustainable features come from attention to the landscape. It sits on top of an aquifer that feeds the nearby town, so bioswales were used to naturally filter runoff back into the water table. Additionally, the design team took care to reduce the amount of asphalt used across the site.

Although an exacting program, environmental constraints, and operational needs drive the buildings’ layouts, a poetic understanding of the landscape inspired Siegel’s scheme. “We looked to the site’s history—it was formed by glaciers scraping across the land. I see cars passing through the border, carving through the landscape, as the modern-day version of the glacier,” he says. A courtyard between the two structures represents that geologic influence quite literally: It’s filled with chunks of granite excavated during construction, repurposed into an artificial moraine—the rock debris left in the wake of a glacier.

Siegel’s fascination with the boulders’ textures also influenced the design of the metal rainscreen that wraps the two buildings. Each 10-foot-tall and 40-inch-wide expanded-aluminum mesh panel is patterned to look like granite. “We created a drawing that has the same gestalt as a rock,” Siegel explains. “Then we made a 3D model of it, creating valleys and ridges.” More than decorative, the metal skin creates a layer of security. When sunlight hits the façade, the mesh appears solid, but ample daylight reaches the interior. The aluminum panels conceal windows cut into the basic stucco walls beneath so that officers on the inside of the buildings can survey all activity, but the public cannot see in. Like many aspects of the Land Port of Entry’s design, the metal screen reveals the tension between the buildings’ two objectives: to be welcoming and to be safe.
Add a Project
Publish Your Projects Show off and upload images, text, and video of your work. We pick the very best for our project newsletters. Upload

Join the Discussion

Please read our Content Guidelines before posting

Close X