Posted on:

UTEC Lima Campus

Grafton Architects

Shared By




Universidad de Ingeniería & Tecnología (UTEC)


  • Shell Arquitectos
  • BDSP
  • Structural Engineer: GCAQ Ingenieros Civiles
  • Mechanical Engineer: Gutierrez Cantillo Ingenieros
  • Electrical Engineer: AT Consultores
  • Landscape Architect: Paisaje Vivo
  • Jimenez & Moreno
  • Lighting Designer: Rie Sakata
  • General Contractor: Grana y Montero

Project Status



35,000 sq. meters
View all (12) images

Project Description

Man-Made Cliff
The unique condition of Lima and its relationship to the Pacific, with cliffs defining the boundary between the city and the sea, was a starting point in the conception of this project.

A green valley connecte the site with the sea. The UTEC campus project is conceived as a ‘new cliff’, continuing the sea edge, clearly stating and defining the University on its new ground.
The northern boundary of the site contains a busy road network. We see this northern boundary as the main façade of the project, visible from passing traffic and it is the register of the new campus in the public mind. We have positioned the special rooms of the University: the auditorium, the conference rooms, the theatre / movie venue, at the base of the ‘cliff ’ face, marking the northern boundary to the highway, encouraging cultural interaction with the wider public.

Intimacy within a Social Infrastructure
Structure and architectural spaces work together to form a new circulation landscape, which is external. The circulation strategy celebrates the ethos of the Institution, the collective life of the campus, as well as fostering the research life of the individual student and professor. Interaction and overlap are encouraged. Students, professors and administrative staff mingle, within view of one another. The section encourages chance and possibility.

Cascading Garden
While the north face acts as a ‘cliff’ or ‘shoulder’ to the outer world - the fast-moving city - the south faces cascades as a series of gardens.

Spatial and social interaction
Educationally, a vertically layered strategy connects ground and sky. The larger volumes are placed nearest the ground, with the teaching spaces stacked and administration and professors’ offices positioned on the higher levels. The roof level contains the library, embedded in the linear ‘loggia’, enjoying panoramic views over the city and of the sea.

The sequence of movement involves - framed views beyond the boundaries of the site to the wider horizons. The ‘prow’ of the campus faces towards the sea. A generous ramp connects real ground with new . A centralised, formal stairs and lifts animate the main arrival space The large dining room faces west onto a terrace. The special Laboratories are not hidden away, but are on display, as it were, exhibition spaces, positioned in the heart of the building, involved in the everyday life of the campus, central to the ethos of education.

Rather than thinking of buildings as isolated objects, we think about building as New Geography, making an infrastructure for Life. Our intention was to make a university particular to this unique place on this fragile planet. Because of Lima’s benign climate, it was possible to make all circulation open to the air. It forms a new external circulation landscape. In order to reduce the use of precious resources, only rooms that need environmental control are air-conditioned. Referring to Le Corbusier’s Free Plan and Adolf Loos’ Raumplan, in this benign climate, it is possible to make a Free Section , where space ‘flows’ in a three-dimensional way , blurring the boundaries between inside and outside. For us, sustainability is both a cultural and environmental issue. By having external circulation within this vertical campus, students and professors are connected to one another educationally and socially. This strategy also encourages awareness of and relationship to the Ocean, the Andes Mountains in the distance and vast encompassing contemporary city. This three-dimensional weave also encourages participation by students in parallel subjects, as they are able to observe the various laboratories on display and in use as they move from one area and level to another.

In Lima, Peru, UTEC needed a new University. They held an international architectural competition. With globalisation, sameness obliterates uniqueness. Each place on earth has unique co-ordinates, history, traditions and culture. Lima is a city build on a desert, 12 degrees south of the Equator. A cold current which comes up the Peruvian coast from Antarctica keeps the city’s climate at a pleasant temperature of between 55 and 75 degrees Fahrenheit. The annual rainfall in Lima is one-third of an inch. There are 40 m high cliffs onto the Pacific Ocean that define the edge of the city. The site for the new University is in a type of valley, which leads up from the ocean road. The north side of the site is bounded by a busy motorway, while the southern boundary adjoins a residential district, called Barranco. Researching what UTEC needed, we imagined a man-made ‘cliff’, positioning its structure along the motorway, to be visible to passing traffic and to register the campus in the public mind. We positioned the larger volumes of the laboratories on the lower levels, with the smaller teaching spaces and administration on upper levels. The roofs of lower spaces become cascading gardens. These roofs not only provide outdoor landscaped spaces, reminiscent of the cultivated terraces of Machu Picchu and those around Lake Titicaca, but modulate the form of the new vertical campus to the scale of the adjoining residential area to the south. We imagined a University as an Arena for Learning.

This poured-in-place, reinforced concrete building is organized by a 65-foot main-structure and 32.5 foot intermediate structural grid. Ribbed beams form soffits. Working closely with our Structural Engineers, because Lima is in a seismic zone, the upper part building is placed on large seismic isolators positioned over the car-parking levels, which are embedded directly into the earth. Due to the curved nature of the 1200 foot long site, each 65-foot structural rhythm adjusts itself to the outer rim. The result is that there is no singular long vista. Instead, a series of intriguing spaces form a type of spatial ‘chain’, drawing you from one space into the next. The seismic leaning of the section and the corbelled upper levels protecting against the Equatorial sun, form a type of ‘cathedral’ space – a cathedral for learning. Research Laboratories are on display, like exhibition spaces, positioned to be involved in the everyday life of the campus, central to the ethos of education. Students, as they move about the various circulation systems of the vertical campus, can interact with each other in the open air, feeling the pleasant on-shore ocean breeze in sun-protected spaces. The multiple levels, climate and social interaction forms a type of articulated mountain – a vertical campus. With landscape woven into the various levels, over time, the combination of luscious planting and wildlife will enrich the lives of this new community of scholars.
Add a Project
Publish Your Projects Show off and upload images, text, and video of your work. We pick the very best for our project newsletters. Upload

Join the Discussion

Please read our Content Guidelines before posting

Close X