Posted on:

Vault House

Johnston Marklee


Steven and Jerri Nagelberg


  • Sharon Johnston, AIA; Mark Lee
  • Katrin Terstegen
  • Andri Luescher, Nicholas Hofstede, Anna Neimark, Anton Schneider, Yoshi Nagamine, Ryan Roettker


  • Interior Designer: Associates III
  • Structural Engineer: William Koh and Associates
  • General Contractor: RJP Construction & Painting—Raymond Puzio
  • Lighting Designer: Light Studio LA (art lighting); Luminesce Design—Heather Libonati
  • Geosoils
  • Chapman AV System
  • SC Planners
  • Earth Systems Southern California

Project Status


Year Completed



3,600 sq. feet
View all (13) images

Arch. Dome. Vault. The terms are relics of architectural history, but in Southern California they are also the building blocks of suburbia, where Mission-style McMansions flaunt endless stucco arches and vaulted foyers. Principals Sharon Johnston, AIA, and Mark Lee of Los Angeles–based Johnston Marklee, however, have updated the archaic and used vaults to rethink a beach house in Oxnard, Calif., just north of Malibu.

Designed for Steven and Jerri Nagelberg, a couple who split their time between the shore and downtown L.A., Johnston Marklee’s scheme addresses a typology common to beachfront communities: Narrow and deep houses sit flank-to-flank along the sand, and while the living room and second-floor master suite of each look onto the ocean, the rest of the house is typically a dim warren.

“At the outset of the design, we asked ourselves how to bring light, air, and a view all the way into the house,” Lee says. Rooms in Johnston Marklee’s 3,600-square-foot scheme are organized so that one flows into another, from the all-glass beachfront façade to the street, allowing for glimpses of the Pacific throughout the house. The architects pushed the second-floor master suite back from the waves—allowing the living room to fill the whole front of the house—and carved out a courtyard into the middle of the plan. The result is that every room has access to the outdoors.

Vaulted ceilings of different sizes and curvatures define each room, from the kitchen to the guest bedrooms. The office created a 6-foot-long model in order to show the clients and the contractor how the curves come together, but construction was straightforward; the vaults were formed out of wood framing and dropped from the floor plate. “We are interested in using simple geometries to create complex effect,” Lee says. “We design in Rhino, but we could have designed the house using a compass.” —Mimi Zieger

Add a Project
Publish Your Projects Show off and upload images, text, and video of your work. We pick the very best for our project newsletters. Upload

Join the Discussion

Please read our Content Guidelines before posting

Close X