Project

Posted on:

Villa 131

Bracket Design Studio

Shared By

Symone Garvett


Project Name

Villa 131

Project Status

Built

Year Completed

2016

Size

4,628 sq. feet


Team

  • Mehdi Holakouei
  • Parisa Haghshenas
  • Ehsan Hajrasuliha
  • F. Arabzadeh
  • M. Nilipour
  • Ali Nemati
  • Mohammad Farzadi
  • Salsal Sang Sepahan
  • Kasra Ebrahimi
  • Hamidreza Edrisi
  • Elnaz Shafizadeh
  • Sima Mohammadi
  • Babak Peyvasteh
  • Shadi Mohammadi


View all (19) images

Project Description

FROM THE ARCHITECTS:

Isfahan, at all times, has been a garden city, however, nowadays only a few gardens have survived. During the development of the city, beautiful gardens have turned into the streets or highways of the neighborhood. In this change, population migrates to the city skirt and the border towns grow day by day. The client of this project, which has been located in one of the border towns of Isfahan, had decided to live in the garden as well.

Cities, nowadays, have been changed into noisy places. While the urban landscape is constantly yelling of restlessness and uncertainty, a plain mansion has been constructed between the garden, which provides a room for silence and listening to the sounds of nature.

Considering the regulations of building in these cities (these rules and conditions in many cases could restrict the designers), but in this scheme these limitations are the pretext for the design of the project. Height limits up to 8 meters about 15% occupancy permit in the north part of the land did not meet the need of the client for more than 450 square meters of gross floor area, which lead the design to have the third floor below ground level. Moreover, based on the same regulations, blocks should be divided by hedges, short walls, and fences from the street and their neighbors, which causes them to be seen from the cells around.

In the original idea, our land is divided into two parts, one of which is below ground level of the street and the other is like a sunken courtyard. With this approach we stylized private spaces, the pool, and the courtyard of the house to remain protected and unseen, and the sunken courtyard helps to provide comfort zone in the house by softening warm and arid desert air in the summer.

This text has been lightly edited for clarity.
Advertisement
Add a Project
Publish Your Projects Show off and upload images, text, and video of your work. We pick the very best for our project newsletters. Upload

Join the Discussion

Please read our Content Guidelines before posting

Close X