Project

Posted on:

Westport River House

Ruhl Walker Architects

Shared By

William

Location

99 Cummings Lane
Westport, MA
02790

Client/Owner

Private

Consultants

  • Landscape Architect: Reed Hilderbrand
  • Interior Designer: Diane Cramphin
  • Construction Manager: Gillman, Guidelli + Bellow

Project Status

Built

Year Completed

2011

Size

2,500 sq. feet

Construction Cost

$850,000
View all (16) images

Project Description

Built on a gentle slope on the Westport River, less than a mile from the coast in southeastern Massachusetts, is an unabashedly modern glass house designed for a well known Cambridge general contractor and his wife. Mature oaks and cedars define the property edges and frame dramatic sunset and island views. The architecture expresses the owners’ gregarious way of life, and accommodates their passions for cooking and entertaining their large group of devoted friends.

The house is technically a renovation, recycling an earlier faux “Saltbox Colonial” house’s foundation. Conceptually, two long, low bar-buildings float above sculpted lawn terraces stepping down to the river, sliding past each other to enhance views and cross ventilation. The river-side bar has a ten foot high by eighty foot long continuous wall of glass that frames views of the river, while the inland bar is shorter and more solid, with windows opening to carefully edited views of the woods. Between the two bars is a compact circulation zone that terminates at one end in a floor-to-ceiling window facing the woods; the main roof drain is directly above, framing a rain-waterfall that spills into a steel-framed, rectangular bed of river rock in the ground below.

To control costs, massing and finishes are simple, circulation space is minimal and square footage is limited, all spaces are multi-functional, and details are contemporary riffs on traditional New England conventions. The overall openness as well as the large proportion of glazing helps the house feel much larger than its actual square footage. On the upper level is an open living/dining/cooking space, contiguous screened living/dining space, separate exterior decks for cooking and gathering, a home office that doubles as guest room, and a master suite with en suite bath and wall of built-in walnut cabinetry. Newly designed within the existing basement walls are two bedrooms with shared sitting room and bath, as well as a large storage area with slatted walls for boating and beach storage, built below the screened porch.
Advertisement
Add a Project
Publish Your Projects Show off and upload images, text, and video of your work. We pick the very best for our project newsletters. Upload

Join the Discussion

Please read our Content Guidelines before posting

Close X