Posted on:


Robert M. Gurney, FAIA

View all (2) images

Project Description

2001 RADA
Renovation / Merit

Sometimes a spectacular view inspires living spaces that are purely for fun. This innovative renovation, conceived as a village stretched across the top of a mountain, includes a four-story observation tower, high enough to see the sunsets over the ridge in the west. And the axis of the entry bridge culminates at the rear of the house in a 25-foot-long platform that hovers above an apple orchard.

Architect Bob Gurney expanded the house by orienting a series of additions toward optimal views. The new scheme includes six volumes painted different colors and clad in materials including board and batten, clapboard, and corrugated metal. Simple shed roofs befit the rural setting, but also simplified construction. "By isolating individual pieces I avoided a lot of complex hips and valleys, which can create a problem with leaking," Gurney says. The cluster concept has another advantage: With spaces only one room deep, there's a majestic view from anywhere in the house.
Add a Project
Publish Your Projects Show off and upload images, text, and video of your work. We pick the very best for our project newsletters. Upload

Join the Discussion

Please read our Content Guidelines before posting

Close X