Posted on:

Zen Sushi Restaurant

Carlo Berarducci Architecture

Shared By



Via degli Scipioni 243


Zen Sushi Srl


  • General Contractor: Edilgero Srl

Project Status


Year Completed



250 sq. meters



Project Description

The project is inspired by the walkways in the forest bordered by the succession of black and glossy orange-red wooden portals, which lead to the temples of Fushimi Inari in Kyoto, of which reproduces colors and suggestions..
Zen Sushi was the first Japanese restaurant to bring in Italy the Kaiten, the particular conveyor belt to serve freshly prepared sushi on colored saucers indicating prices. On the tenth anniversary of the restaurant in Rome the property wanted to give a new look. The design challenge was to create a space with a truly Japanese essence in a contemporary way and to built it in the four weeks of august holidays.
The attention was focused on a few elements that could strongly characterize the space while the spatial box was neutralized with blacks floors and black ceilings and air systems. Ceilings, wall coverings, and a backlit wall are designed as separate elements between each others, like suspended inside the space in such a way that they could be manufactured and assembled independently from each other and from installations allowing to accelerate the phase of realization on site.
The dynamism of the kaiten suggests to emphasize the dynamic dimension of the space.
The project, conceived with the Kyoto walkways in mind, is thought as a process, a succession of steps and changes of direction that gradually reveal the spaces of the restaurant and never close the perspective. At each change of direction corresponds a subsequent opening that invites to continue exploring the space.
The stright lines of the suspended ceilings and the infinite sequence of the vertical elements of the walls underline this dynamic.
Red orange reflecting suspended ceilings enphasize the visual perspectives and identify the different areas of the hall, the sushi bar and a small more intimate room in the bottom, dividers and wall coverings formed by the close succession of thousand of vertical black timber elements, lacquered from one meter up of glossy red-orange, drive and mark the going through, while a rice paper backlit wall underlines the central focus of the restaurant, the Kaiten and the open workstation of the sushi master.
Add a Project
Publish Your Projects Show off and upload images, text, and video of your work. We pick the very best for our project newsletters. Upload

Join the Discussion

Please read our Content Guidelines before posting

Close X