Posted on:

Zoh Laguna

Escobedo Solíz Studio

Shared By

Sara Johnson


  • Andres Soliz Paz
  • Lazbent Pavel Escobedo

Project Status

Concept Proposal

Year Completed

View all (8) images

Project Description


We started this project, as our bachelor thesis and social service at university. Since the beginning, the Community wanted to have a project that could be built. Their old wooden chapel is falling apart and the original commission was to restore it. After we went to visit the site and talked face to face to them, we realized that the original design carried, since the beginning, severe problems of natural ventilation, illumination and humidity, and due to the fact that they wanted more capacity for the building, a new priest house and catechism classrooms, we decided to reinterpret the program that was given to us to design a complex that would also offer other activities and would serve not only as a religious complex but also as a cultural center in which the whole community can be benefit. We decided to recycle the wood of the previous chapel to build the project. The building ensemble uses passive ventilation; rainwater for drinking and irrigation is collected from the roof and outdoor surfaces; polluted water from the lagoon is cleaned. We felt it was very important to preserve local wood construction techniques, but also to reinterpret the vernacular architecture into a contemporary building whose design is the tectonic and morphological answer to the local climate conditions, economy, society and resources. We are currently working on the budget and searching funds to be able to build this project together with the community.
Add a Project
Publish Your Projects Show off and upload images, text, and video of your work. We pick the very best for our project newsletters. Upload

Join the Discussion

Please read our Content Guidelines before posting

Close X