Project Detail

 

2007 Serpentine Gallery Pavilion

London United Kingdom

Olafur Eliasson & Kjetil Thorsen

 

Project Description

FROM THE SERPENTINE GALLERY:

Artist Olafur Eliasson and architect Kjetil Thorsen, of the architectural practice Snøhetta, designed the Serpentine Gallery’s 2007 Pavilion.

The timber-clad structure resembled a spinning top and brought a dramatic vertical dimension to the more usual single-level Pavilion. A wide spiralling ramp made two complete turns, ascending from the gallery’s lawn to the seating area and continued upwards, culminating at the highest point in a view across Kensington Gardens and down into the chamber below.

The Pavilion acted as a 'laboratory' every Friday night with artists, architects, academics and scientists leading a series of public experiments. The programme Eliasson and Thorsen conceived with the Serpentine began in September and culminated in an extraordinary, two-part, 48-hour marathon event exploring the architecture of the senses.

For more information on the 2007 Serpentine Gallery, please visit http://serpentinegalleries.org/exhibitions-events/serpentine-gallery-pavilion-2007-olafur-eliasson-and-kjetil-thorsen

 

Project Details

2007 Serpentine Gallery Pavilion
Location:
Shared by:
 
Client/Owner:
Project Team:
    Olafur Eliasson & Kjetil Thorsen
 
Project Scope:
Project Type:
Project Status:
Year Completed:
 
 
 

Comments

Please read our Content Guidelines before posting.

Similar Projects

 

Other United Kingdom Projects