Project Detail

 

395 Page Mill Road

Palo Alto, CA United States

Studio O+A

 

Project Description

Interiors

Palo Alto, Calif. / Studio O+A

AOL’s new west coast headquarters in Palo Alto, Calif., isn’t a sprawling campus, but rather a renovation of one of many blink-and-you’ll-miss-them tract office buildings that line the byways of Silicon Valley. But walk into the lobby of the reimagined interior designed by San Francisco–based Studio O+A, and you’ll see the well-appointed trappings of a high-tech company: A bank of flat-panel screens mounted to one wall that displays logos and content from the company’s Web venues. A cluster of candy-colored bicycles fetchingly suspended from a column act as sculpture—that is, when they haven’t been checked out by employees to ride around the building or downtown for lunch. What you will not find in the ground-floor offices beyond the reception-desk-cum-ceiling-plane (cleverly curved to recall a skateboard half pipe, which were all the rage when AOL started in the 1980s) are AOL employees. That’s because the tech giant devoted the first floor of its headquarters to incubator office space for fledgling companies, one of which, it hopes, could be the next billion-dollar IPO.

Apple famously started in a garage, and Facebook began in a dorm room, but these days, tech companies are taking a more organized approach to fostering new talent. Venture capitalists (VCs) have made incubators standard fare in Silicon Valley, and spaces for them are designed to encourage collaboration among microcompanies.

VCs “want to capitalize on the prospect of creating cross-fertilization and getting access to other ideas,” says Studio O+A principal Verda Alexander, and such spaces are often small venues within larger VC offices. At AOL’s 395 Page Mill Road, the model is flipped: The 80,000-square-foot ground floor is divided into suites ranging from 500 to 25,000 square feet, along with incubator space, co-working environments, and offices for tenants and VCs. “Incubators by nature need to refresh quickly,” says Studio O+A principal Primo Orpilla, “and they [the companies] will be growing. We design the space to a certain point where they can scale in a suite and then they’re probably going to be looking for their own office space.”

Here, some companies occupy a single office, others have a more-traditional open-office suite of bench seats surrounded by whiteboard walls. The workspaces themselves are designed for flexibility and ease of turnover—“You give them enough to do what they need to do,” Orpilla says—and take their cues from AOL’s own office space, which Studio O+A also designed, upstairs. The designers took great care to connect the suites with an infrastructure of common spaces that encourage collaboration. Hallways are wide, and outfitted with chairs and breakout spaces wherever possible.

Other communal areas are more formalized, but even the requisite coffee bar—designed with a food-truck-inspired pull-up door over the counter—is staffed by entrepreneurs from nearby Stanford University. A shared lecture hall, lined in colorful acoustic panels, can be set up for lunchtime lectures, business updates, or more-social endeavors. And it absolutely works as a multipurpose room: “Sometimes they play soccer in there,” Orpilla says.

Overall, the transformation of an existing building and the creative use of no-nonsense materials may signal a shift for similar high-tech offices. “Pulling back the layers of the space was very much saying: This is the new Valley,” Orpilla says. “This is made for work, and socializing, and the 24/7 economy. This is not about over-building.”

 

Project Details

395 Page Mill Road
Location:
Shared by:
 
Client/Owner:
Firm Name:
Project Team:
    Studio O+A, Architect;
Consultants:
  • Mechanical Engineer: All Temperature Service 
  • Structural Engineer: KPFF Consulting Engineers 
  • Electrical Engineer: Howell Electric 
  • Construction Manager: Novo Construction - Eric Weinhagen 
  • General Contractor: Novo Construction 
  • Landscape Architect: Eddie Chau Design 
  • Principals: Studio O+A - Primo Orpilla, Verda Alexander 
  • Director Of Design: Studio O+A - Denise Cherry 
  • Director Of Projects: Studio O+A - Perry Stephney 
  • Senior Designer: Studio O+A - David Hunter 
  • Designer: Studio O+A - Justin Ackerman, Caren Currie-McDonald, Sarunya Wongjodsri 
  • Graphic Designer: Studio O+A - Jeorge Jordan 
  • Project Designer: Studio O+A - Albert Claxton 
 
Project Scope:
Project Type:
Project Status:
Project Size:
    80,000 sq ft
 
 

Specified Products

Ceilings: Conwed Designscape, An Owens Corning Co. (Acoustic Ceiling, Clouds) conweddesignscape.com, Ecophon Group (Acoustic Ceiling, Perimeter) ecophon.com; Carpet: Flor flor.com; Cork: Expanko Cork expanko.com; Paint: Sherwin Williams (Accents) sherwin-williams.com, Glidden Paints (Exposed Ceiling) glidden.com; Finishes: Abet Laminati (Plastic Laminate) abetlaminati.com, Formica (Plastic Laminate) formica.com, Caesarstone US (Quartz Surface) caesarstoneus.com; Tile: Daltile daltile.com, Heath Ceramics heathceramics.com, Apavisa www.apavisa.com; Flooring: Allstate Rubber (Rubber Base) allstaterubber.com, Bolon (Rubber Flooring) www.bolon.com

 
 

Comments

Please read our Content Guidelines before posting.

Other Office Projects

 

Other Pacific Projects

  • Exo Structural Tower

    Los Angeles, California, United States

    Do|Su Studio Architecture

  • The Broad

    Los Angeles, California, United States

    Diller Scofidio + Renfro in collaboration with Gensler

  • 2802 Pico Housing

    Santa Monica, California, United States

    Moore Ruble Yudell Architects & Planners