Project Detail

 

Alice Tully Hall

New York, NY United States

Renfro in collaboration with FXFowle Architects

 

Project Description

The renovation and expansion of Pietro Belluschi’s 1969 design reverses some of its bunker-like attitudes towards its patrons and the surrounding city. The project’s scope was two-fold: The Juilliard School, which occupies the building’s top three stories, needed another 45,000 square feet, and the auditorium’s interiors and public spaces needed to be more welcoming. Diller Scofidio + Renfro (DS+R) and FXFowle accomplished both by extruding the upper floors out to the sidewalk, covering a rarely-used plaza, and then slicing off one corner to create a lobby and café. A dance studio punches through the one-way cable-net glass curtain wall, and the entry feels like an extension of the sidewalk. To mitigate the problem of subway noise, the new floors sit on a floating concrete slab with a rubber pad, and the spin walls are mounted on giant rubber isolators.

The auditorium skin consists almost entirely of translucent wood veneer-and-resin panels that DS+R developed specifically for the project with 3form. Panels peel out to form gill-like acoustic baffles along side walls, form a compound curve around the base of the stage, or become pivoting pyramid shapes that bounce sound. At the rear of the stage, a pattern that looks decorative turns out to be a mechanism for diffusing high-frequency sound. Sections of the balcony and side walls give off a soft pinkish light as LEDs hidden behind them turn on.

Read the full article: http://www.architectmagazine.com/community-projects/alice-tully-hall.aspx

 

Project Details

Alice Tully Hall
Location:
Shared by:
 
Client/Owner:
Project Team:
    Liz Diller; Ricardo Scofidio; Charles Renfro; Sylvia Smith
 
Project Type:
Project Status:
 
 
 

Comments

Please read our Content Guidelines before posting.

Similar Projects

 

Other Mid-Atlantic Projects