Project Detail

 

Aspen Art Museum

Aspen, CO United States

Shigeru Ban Architects

 

Project Description

FROM THE ARCHITECTS:

The Grand Staircase:

The space of the staircase mediates between the screen and the interior. It provides exterior access to the public roof and interior access to all gallery levels. Mobile art platforms inhabit the exterior stair, bringing a gallery space to the outside.

The “Moving Room” also known as the Glass Reception Elevator - The large, transparent elevator, will animate the northeast corner of the museum. Visitors will be able to ascend to the roof from the entry, to experience a slow, unfolding, focused mountain view at the rooftop. The rooftop space will be the only public rooftop in Aspen.

The Wooden Screen - The wooden screen shades the building on the two main facades. It creates the signature for the building and reveals the structure and gallery spaces beyond. Light coming through the openings in the screen cast beautiful shadows on the nain museum stairs, corridor and entry spaces.

The Wooden Roof Structure - The innovative triangular wooden roof structure covers the interior space of the roof. The remainder of the roof is open to a terrace. The structure gives a depth and beauty to the interior of the ceiling.

The “Walkable” Skylights on the Rooftop Sculpture Garden - Skylights on the roof and terrace surface will bring light to the gallery below. Upper roof skylights bring light down to these lower skylights.

For more information, please visit http://www.shigerubanarchitects.com/works/p13_aspen-art-museum/index.html

 

Project Details

Aspen Art Museum
Location:
Shared by:
 
Firm Name:
 
Project Scope:
Project Type:
Project Status:
Year Completed:
Project Size:
    30,000 sq ft
 
 
 

Comments

Please read our Content Guidelines before posting.

Similar Projects

  • Walgreens

    Rockville, Maryland, United States

    GTM Architects

  • 77 H Street

    Washington, DC, District of Columbia, United States

    MV+A Architects

  • Balance Gunesli

    Istanbul, Bagcilar, Turkey

    AVCI Architects

 

Other Mountain Projects