Project Detail

 

Beukenhof Crematorium And Auditorium

Schiedam Netherlands

 

Project Description

2012 P/A Awards

Asymptote Architecture

Site A parklike, suburban location in Schiedam, the Netherlands, next to a river with mature trees and extensive vegetation.

Program The monolithic, 21,000-square-foot building is divided internally with large and small ceremonial halls, separate entrances and reception areas for family and guests, meditation areas, a crematorium, and office space.

Solution The Beukenhof Crematorium and Auditorium not only provides the city of Schiedam with a modern facility to mark the passing of loved ones, it also creates an uplifting setting for musical performances, art exhibitions, and other cultural events. Its abstract qualities celebrate the diverse religions and cultures of the region while accommodating the unique rituals and sensibilities of the different faith communities who will use the building. The curved, womblike envelope merges easily with the landscape, with human-scaled plazas, gardens, and pools mediating the connection.

Outside, the marble-clad, reinforced concrete shell—perforated with structural steel tubes of varying diameter, each fitted with insulated glass that allows light to penetrate the spaces inside—features a lacelike pattern recalling Islamic architecture. Inside, the skylights create scattered pools of diffuse light that lend a transcendent quality to the space.

Jurors called the design “stunning,” “gorgeous,” and “spectacular”—while also praising its calming, contemplative nature. “I think it will be a profound and beautiful project,” Joan Soranno said. Juror John Frane noted the convincing way in which the skylights work at the detail level, yet aggregate successfully into the larger form. And while, as a whole, the jury cited an aversion to purely formalist solutions, they were swept away by this scheme. “We’re not being fair if we don’t admit that we’re seduced by its formal characteristics,” juror Reed Kroloff said, noting that “it is an elegant, reserved building that resolves the rectilinear and non-rectilinear geometries in a way that seems perfectly natural and without artifice.”

For the original article, please visit http://www.architectmagazine.com/community-projects/award-beukenhof-crematorium-and-auditorium.aspx

 

Project Details

Beukenhof Crematorium And Auditorium
Location:
Shared by:
 
Client/Owner:
Project Team:
    Asymptote Architecture,Architect
Consultants:
  • Principal: Asymptote Architecture-Hani Rashid 
  • Principal: Asymptote Architecture-Lise Anne Couture 
  • Project Manager: Josh Dannenberg 
  • Project Designer: Duho Choi 
  • Project Designer: Oliver Dibrova 
  • Project Designer: Brian de Luna 
  • Design Team: ohn Hsu 
  • Design Team: Chris Johnson 
  • Design Team: Susan Kim 
  • Design Team: Ryan Macyauski 
  • Design Team: Penghan Wu 
  • Design Team: Shi Yun 
  • Structural Engineering Consultant: Knippers Helbig 
 
Project Scope:
Project Type:
Project Status:
Project Size:
    21,281 sq ft
 
 
 

Comments

Please read our Content Guidelines before posting.

Other Community Projects

 

Other Netherlands Projects