Project Detail

 

California State Lottery Headquarters

Sacramento, CA United States

LPAS Architecture + Design

 

Project Description

Located north of downtown Sacramento and adjacent to the confluence of the American and Sacramento Rivers, the California State Lottery Headquarters serves more than 400 employees. The six-story building contains 157,000 square feet and features street level retail spaces, public plazas, water features, and a 400-seat pavilion that can be used by the public for community events. The open public lobby is designed as a gallery to display diverse student art, reaffirming the lottery's primary mission of supporting public schools.

Budgeted at $63 million, the project’s IPD delivery reduced the final building cost to $58 million and obtained LEED Gold Certification. The the building was designed to capture and mirror the energy and excitement of the California Lottery and echos its unique public identity as an "inspirer of dreams". The building displays a dynamic, curvilinear vocabulary that evokes the kinetic motion of the spinning "Big Wheel" and the draw machine that dispenses the numbered balls for "Super Lotto". The primary public façade is composed of sheets of curtain wall that loosely overlap each other as they swirl around the south and east exposures.

The building features many progressive sustainable strategies which include:

• daylight harvesting system, controlled by light sensors and a computerized, sun-tracking program to monitor window shades;

• vegetated green roofs;

• advanced air filtration systems;

• a central plant utilizing an ice storage system;

• storm water planters;

• photovoltaic arrays.

Because of the efficiency of the building's design and inclusion of numerous sustainable strategies, the user realizes a reduction in operation and maintenance cost of over 32% as compared to their existing facility and demonstrates responsible development from an economic, environmental and cultural standpoint.

 

Project Details

California State Lottery Headquarters
Location:
Shared by:
 
Client/Owner:
Project Team:
    Carl Lubawy, AIA-Principal In Charge; Curtis Owyang, AIA-Director of Design; Brady Smith, AIA-Project Manager; Thais Del Castillo-Landscape Architect
Consultants:
  • General Contractor: Otto Construction 
  • Mechanical Engineer: Interface Engineering 
  • Structural Engineer: Buehler and Buehler 
  • Civil Engineer: Nolte Associates 
  • HVAC: Airco Mechanical 
  • Electrical Engineer: Interface Engineering 
  • Electrical Contractor: Rex Moore Electrical Contractors & Engineers 
 
Project Type:
Project Status:
Year Completed:
Project Size:
    157,000 sq ft
Construction Cost:
    $58,000,000
Green Certifications:
 
 
 

Comments

Please read our Content Guidelines before posting.

Other Office Projects

 

Other Pacific Projects