Project Detail

 

Carling Residence

Nobel, Ontario Canada

 

Project Description

The designs low profile allows for the house to nestle into the surroundings. The minimalist interiors do not compete, but accentuates, the magnificence of the landscape. This project was built as “a part of the terrain”. Completed with grand windows in all living spaces, provides a visual connection to the forested landscape.

There is a minimal footprint on this rocky terrain, which is optimal for preservation of the landscape. Natural materials, like stone, wood, and concrete were used. The building orientation allows for passive heating and cooling while sun shading on the south façade optimizes solar gain and daylight, these features give the project highly effective cross ventilation. Radiant floor systems are controlled via a high-efficiency boiler feed by a HRV system. There was no air-conditioning system installed or required for this project because of the passive heating and cooling systems, which greatly reduce utility costs.

A minimalist insertion in the landscape, the house claims no presence for itself but instead, is a vessel through which the vast magnificence of the Georgian Bay landscape can be experienced. The house is a living vessel that exaggerates the relationship between the individual and the vast Canadian landscape by developing the intricate relationships between the three touching surfaces of home, architecture, and wilderness.

 

Project Details

Carling Residence
Location:
Shared by:
 
 
Project Type:
Project Status:
Year Completed:
Project Size:
    3,600 sq ft
 
 
 

Comments

Please read our Content Guidelines before posting.

Similar Projects

  • Lizer dream home

    Dike, Iowa, United States

    Struxture Architects - Jesse Lizer, AIA

  • IndyMod One

    Indianapolis, Indiana, United States

    Axis Architecture

  • CITY COTTAGE

    Indianapolis, Indiana, United States

    ONE 10 STUDIO Architects

 

Other Canada Projects