Project Detail

 

Cedarvale Residence

Toronto, Ontario Canada

Taylor Smyth Architects

 

Project Description

A renovation and addition to an existing house built in 1930 along the south side of a Toronto ravine, this project presents a model for transforming and modernizing traditional residential architecture on established Toronto streets through a rigourous exploration of unifying elements of new and old.

The client’s mandate was to convert this old dwelling into a new home for a young and expanding family of four. The renewal of the existing house rectifies the shortcomings of the original – lack of relationship to the ravine, small windows and a series of independent small rooms.

Early in the design process, an inherent dichotomy began to inform the design: a conscious decision was made that the new additions establish a dialogue with existing elements.

Salvaged brick from demolished portions of the house were reused to add a mudroom and to infill window openings. The memory of these windows is preserved by retaining the original stone sills and arched brick lintels. New and old are knit together: black zinc panels slide over the existing brick box, adorned by Ontario limestone, and cedar siding.

Inside, the original Arts and Crafts stair was carefully restored as the central “spine” and artifact of the old house. The interior spaces intentionally refer to the classic formality of room differentiation. However, open corners and cut-out slots in the walls allow spontaneous views from room to room. On the ground floor, in the centre of the home, children often run around a multifunctional bank of millwork: kitchen pantry, dining room wine rack, living room credenza and access point to the main staircase. A bold gesture adjacent to this core is the kitchen island which combines a stainless steel sink, butcher block and cantilevered walnut table.

The master bedroom suite on the added third floor is oriented towards the back yard, perching like a tree house amidst the densely wooded ravine. The ten foot high windows allow northern light to flood the home. The master bathroom cantilevers out over the existing house, with a bathtub located at the corner window.

Modernizing the house redefines its presence on the street. What was once a bland, faux-tudour two-storey home has now become a successful exploration of adaptive reuse in residential design.

 

Project Details

Cedarvale Residence
Location:
 
 
Project Type:
Project Status:
Year Completed:
Project Size:
    3,500 sq ft
 
 
 

Comments

Please read our Content Guidelines before posting.

Similar Projects

 

Other Canada Projects