Project Detail

 

Chimes

Haryana, Gurgaon India

Design Atelier

 

Project Description

The Architecture of the Chimes Building, Gurgaon is about creating public spaces that are accessible and enable the experience of nature within the spaces of the building, symbolizing life inside the building. The design of the building addresses issues of sustainability, sociability, making room for nature, and program flexibility. The building

mass is specially developed to demonstrate a novel solution for a multi-tenanted office building with floor plate size flexibility to create a mix of tenants from various service sectors and industries. To create a high profile address, it was envisioned to organize each floor as potentially heterogeneous open-plan environments that can be combined or be separated by user requests with controlled indoor environments and amenities to suit a

variety of needs for large and small businesses organized to share common community resources set up in the building.

Spatial Planning

The design of the building emphasizes diversity of all kinds: juxtapositions of people, functions, built forms, spaces, and activities are just some of the fundamental elements that help encourage an inclusive and sustainable public sphere that thrives at all times of the day and night. The building is raised up from the ground on pilotis, allowing free-flowing open spaces under the building shaded from the harsh sun, with a variety of water pools and guided streams cooling the air, and plants growing within and around the building on the site to cool the ground. A variety of public spaces are created at ground level that is accessible, shaded and close to nature. These spaces encourage serendipitous meetings, foster community engagement and active participation in urban work life.

At the ground, the concept of openness, spaces flowing together, plays a major factor in the design. The public areas including a restaurant/café are located on the ground floor, with smaller spaces to encourage people to meet spontaneously for coffee or for informal meetings. Various spaces for public functions are offered- an open air performing arts theatre, a cafeteria and a future exhibition space, and a restaurant. A number of available

conference rooms, meeting lounges form a complete sociable and efficient center for the complex to respond to all nature of business requirements. Sky terraces attached to each floor plate connect to nature during the work day.

The Visuality and Sociability of the Journey path

To maximize the use of green spaces and the views from within and outside and make use of the ground, otherwise lost to building footprint, the design places the gardens around glass-lined movement corridors and Staircase cores. The journey path through the spaces of the building, Lift lobbies, holding areas, social spaces, cafeteria and reception are located along the way and designed as people places that suggest the idea of diverse

experience of graded light and shaded spaces, landscape variation to include plant and animal life (etched into the stone surfaces), air, earth, and water as part of each of the pauses and transition experiences. Visual connections are made through glass courtyards, corridors, and lobbies, together with the complex interconnections and

interpenetration of interior spaces, the interplay of light and choices of just a few material finishes. The symbolism of the landscape and the architectural artifact are intended to enliven the whole ensemble.

Form Development and Building Façades

The form development follows the idea of raising the building on pilotis to relieve the ground and give back the landscape to the ground- creating a sociable and welcoming space of the entrance reception- a glass cube set in a water garden, using plants as tree cover and water as climate modulators. A variety of water bodies and plants growing around the and inside the building to cool the ground, and transform it into a space with positive energy, shaded social spaces, and graded light, open spaces and light wells working as courtyards that relieve the bulk of the form and supply natural light to the inside of the office floor plates.

Flexible Floor Plates

The floor plates are modular, independently equipped with amenities/ facilities for modern office requirements and can be combined into heterogeneous open plan environments to suit a variety of needs for a mix of large and small businesses sharing common community resources set up in the building. With this profile, the flexibility in floor plate size makes for best possible marketing to create a mix of tenants from various service sectors and

industries

Regulating Heat Gain- Solar Facade

The Façade design is guided by its visibility and response to the street corner, visibility from the surrounding spaces and the main roads and to the climatic considerations of the solar path, Natural Light penetration and Breezes. It is equally about imaging a sensible notion of contemporariness, with formal and material choice that echo the historic form of massive Indian wall making that rejects heat and the high sun, but allows filtered natural

light. The North allows light, but rejects reflected heat, the ribbon windows on the west, east and south faces are set high on the floor plate to allow the deeper penetration of a limited amount of the harsher western and southern light, but freely allows internal courtyard reflected light and North light to penetrate the plates through large treated glass surfaces. The heat gain thus reduced is further mitigated by the use of use of heat reflective paint and the insulated wall section.

A number of strip windows in the otherwise massive walls are used to visually connect the interior and the exterior and is mitigated by the use of anti-dazzle e-glass so people do not lose touch with the natural environment while at work. Outsiders get curious glimpses of light and activity through the façade that activates the otherwise solid building as a place of action.

Sustainable “Carbon Footprint”: The architecture is used to develop the building marked by energy efficiency, 0perational convenience, low operational cost and optimized investment costs. It focuses not only on the façade, sun shading, and lighting details but above all, also on minimizing the energy consumption of the building while optimizing natural light consumption. The building is glazed on the benign North face and on shaded facades with higher performance glass responsive to the conditions. On exposed and direct heat receiving faces a solar façade of small openings set up high on the floor allow less direct heat and maximizes penetrations of light into the plate.

Parking and Transportation: The insatiable demand for parking is met by the provision for a double stack parking system (that addresses the needs of commuters), extra capacity preferred parking spaces for car poolers, and parking for the electric shuttle to connect with the future metro nearby. This facilitates an office building without visible cars and frees the ground to landscape and a pleasing outdoor environment.

Returning the Ground to Landscape: The building consists four interconnected floor plate blocks of varied size and scale organized around climate-modifying, natural-light-giving courtyards. These floor plates are independently equipped with amenities/ facilities for all modern office requirements.

Contextual Responses

Modular Back-Up Generation

Thermal Storage Chillers

Security and Surveillance

Independent Controlled Floors

Replenishing Ground Water

Recycling Waste and Water

Sociability-Features and Movement

 

Project Details

Chimes
Location:
Shared by:
 
Firm Name:
Project Team:
    Design Atelier
Consultants:
  • Mechanical Engineer: Dewpoint 
  • Civil Engineer: Jaspal Singh 
  • Facade: Design Atelier 
  • Structural Engineer: Roark Consultants 
  • PMC: RRAPMC 
  • Landscape: Artemisia 
  • Plumbing Engineer: Saviram 
  • Electrical Engineer: T.S.Sethi Associates 
  • LEED Facilitator: WIPRO 
 
Project Type:
Project Status:
Year Completed:
Project Size:
    270,000 sq ft
Green Certifications:
 
 
 

Comments

Please read our Content Guidelines before posting.

Other Office Projects

 

Other India Projects