Project Detail

 

Christ Worship Centre in British Columbia, Canada

Surrey, British Columbia Canada

Acton Ostry Architects Inc

 

Project Description

Quiet in form and expression, rich in symbolism, and robed in the colours of gold, frankincense and myrrh, the new Christ Worship Centre houses the fellowship functions that form the backbone of the congregation’s community life.

Located in the growing region of Surrey in British Columbia, on a lightly wooded and gently sloping site adjacent to an agricultural land reserve, the new 36,000 square foot facility serves a congregation of predominantly Chinese parishioners.

Situated to the south of the site, preserving field, forest and creek to the north, the Centre takes advantage of an existing hedgerow to frame the current structure and the future chapel. Construction materials are modest but durable: buff concrete block, concrete, glass and Jerusalem stone.

First phase of a larger congregational complex, the recently opened Centre serves as a Fellowship Hall that accommodates a feature lobby; daycares and classrooms; library and dance studio; administrative offices; dining hall with a commercial kitchen; choir room; and gymnasium with stage. The latter is serving as a temporary worship space until all phases are complete. Subsequent construction will include a small chapel and a large sanctuary solely for worship. When finished, the complex will provide 64,000 square feet of congregational space.

A focal space was designed in the first phase of the project to express the ongoing spiritual aspirations of the congregation, without detracting from their loci in the future chapel and sanctuary. Thus, the “Lobby of Light” was born. This double-height space is both a threshold and a soaring circulation crossroad where one feels as if wading through ether. In classical antiquity, ether was thought to be the fifth element of nature; the quintessential “Living Garment of God” weaved in light unchanging and eternal.

In this spirit, sheets of clear-, purple-, amber- and golden-coloured glass vest a series of wood frames, creating an almost vaporous glow. Remaining finishes for the lobby are simple and spare: translucent glass guards, maple panelling, and a polished concrete floor to capture and reflect the coloured light.

The Fellowship Hall is finished to a high degree in recognition of its multi-functional use as gymnasium, banquet hall, and worship space. Walls are a combination of buff-coloured concrete block with maple panelling while the ceiling is clad with folded planes of perforated acoustic drywall and acoustic wood slats. Buff-coloured resilient sport flooring, with a minimum of complementary coloured lines, provides a durable base for high traffic and dining use. Three central skylights and an upper level gallery, finished in wood with translucent white glass guards, provide directionality and focus to the maple-clad stage.

A luminous double-height volume, detailed with raked plaster walls and an incised cruciform window, offers a dedicated access to the hall. In counterpoint, a corner of the hall has been carved away to offer a glimpse of the lobby and its brilliant hues, symbolizing the Holy Spirit and the Light of the Soul within reach.

 

Project Details

Christ Worship Centre in British Columbia, Canada
Location:
Shared by:
 
Client/Owner:
Project Team:
    Russell Acton, Mark Ostry, Alex Percy, Andrew Weyrauch
 
Project Scope:
Project Type:
Project Status:
Year Completed:
Project Size:
    36,000 sq ft
Construction Cost:
    $11,000,000
 
 
 

Comments

Please read our Content Guidelines before posting.

Other Religious Projects

  • Monastery Tabgha

    Tiberias, Sea of Galilei, Israel

    Architektur 9+

  • Pop-Up Chapel

    Washington County, Oregon, United States

    Steven Christensen Architecture

  • Kol Shalom

    Rockville, United States

    Shinberg.Levinas Architects

 

Other Canada Projects