Project Detail

 

Coca-Cola Headquarters in Berlin

Berlin, Berlin-Friedrichshain Germany

Sergei Tchoban, nps tchoban voss

 

Project Description

In medias Spree’s

This building complex is located on the site of the former Osthafen (“East Port”) along the River Spree on the border between the districts of Friedrichshain and Kreuzberg, which currently form together one of the city’s trendiest neighborhoods with high development potential and great popularity, particularly among the younger. Excellent public transport connections with commuter and underground lines – Warschauer Straße, Ostkreuz and Schlesisches Tor stations all within walking distance – as well as numerous bus routes complete the location’s excellent appeal.

In accordance with official guidelines, the seven-storey building adapts to the existing Osthafen structures in terms of alignment, cubage and design. At the same time it represents an independent architectural structure, designed to the highest standards. The building is reached via the new Hafenstraße, running parallel to Stralauer Allee as part of the framework development planning. The building’s rough shape is a box with three similar façades and one open, structured side towards the River Spree. The water façade to the south is fully glazed; in front is a gallery-like balcony spanning the width of the building and faced with a structure that serves as a fixed sunscreen, comprising slim, vertically S-shaped profiles and horizontal beams at different spacing. The three other façades are divided by short strip windows, switching positions at each level, and are clad in glazed ceramic elements in various red tones. The supporting structure is reinforced concrete with internal pillars and bracing stairwell cores.

The entrance in the center of the façade opens into a generously proportioned double-storey lobby. This central circulation area provides a throughway to the conference rooms as well as to the canteen while giving staff and visitors separate access to upper storeys and both levels of underground parking with 111 vehicle bays and 38 bicycle stands; 28 more car parks and 72 more stands for bikes are outside. The service entrance for offices and cafeteria is on the eastern side. Most of the office area complies with an open-plan concept, single offices were separated by glazings. The structural grid enables flexible partitions, with a biaxial office representing the smallest unit. On each level the core area is combined with special-purpose space for meetings, video conferencing and group work. Special emphasis was placed on a effective acoustic damping in both work and traffic areas.

The building is highly equipped, with the key ventilation systems above suspended ceilings confined to the building’s core zone. The peripheral open-plan areas are conditioned by concrete core thermal activation and thus profiting of full height ceilings. Thermal insulation conforms to EnEv 2009 guidelines.

 

Project Details

Coca-Cola Headquarters in Berlin
Location:
Shared by:
 
Project Team:
    Project manager and partner: Philipp Bauer (service stage 1-2: Axel Binder); Team: Christoph Heimermann, Anissa Landgraf, Kenan Ozan
 
Project Scope:
Project Type:
Project Status:
Year Completed:
Project Size:
    10,263 sq m
Green Certifications:
 
 
 

Comments

Please read our Content Guidelines before posting.

Other Other Projects

 

Other Germany Projects