Project Detail

 

Davis Residence

Toronoto Canada

Abramson Teiger Architects

 

Project Description

Abramson Teiger was commissioned to design a house with the light-filled spaces and indoor/outdoor integration seen in the firm's Southern California work, but adapted to the Toronto climate.

The first floor is clad in black Algonquin limestone, used commonly in Ontario, and layered with wood, detailed as a rain-screen, which stands proud of the stone below it. In contract, the second floor is light, with exterior walls that disappear as they rise towards the roof, turning into windows that allow for views of the densely wooded surroundings. (The effect is inverted inside the house, where walls at times do not meet the floor.) The sense of lightness continues to the roof, which has a thin, six-inch profile.

Inside the house, natural light is central to the design. On the first floor, the combined kitchen/family room - with Abramson Teiger signatures such as a skylight and expansive disappearing sliding doors - has an open flow to the living and dining rooms. From these rooms, views are layered through the 16-foot-wide by 5-foot-high fish tank and over the water of the swimming pool to the garden beyond. Upstairs, the airy bedrooms opens to a central hall with a sitting area, lit by clerestory windows.

 

Project Details

Davis Residence
Location:
Shared by:
 
Project Team:
    Abramson Teiger Architects
 
Project Type:
Project Status:
Year Completed:
Project Size:
    12,500 sq ft
 
 
 

Comments

Please read our Content Guidelines before posting.

Similar Projects

 

Other Canada Projects