(Already have an account? Log in)

Registration

Not sure? Read the benefits of registration.

Need help registering? Send us an email!

Create a new account with ARCHITECT!

* Required fields
 
 
OR

Register using your Social Network:

 
 

Project Detail

 

Earth Sciences Building (ESB)

Vancouver, British Columbia Canada

 

Project Description

The Earth Sciences Building (ESB) is located on the Vancouver campus of the University of British Columbia. Shared between Earth, Ocean and Atmospheric Studies, the Department of Statistics, the Pacific Institute for the Mathematical Sciences and the Dean of Science, ESB is designed to enhance the growing links between each department, providing valuable opportunities for shared learning and collaboration.

The building is located along Main Mall, the primary north-south pedestrian route on campus, providing opportunity to add visual interest to the pedestrian experience by displaying the research taking place inside the building. To achieve this, the ground floor is considered the primary public space, and is glazed on all sides to maximize visibility into the building.

Located directly across the street is the Beaty Biodiversity Museum, which together with the ESB creates a ‘museum precinct’ in this area of campus, a first for the University. Promoting the project goal of 'science on display’, a double-height research lab space serves as the backdrop for the museum-display component of the project.

The building contains faculty and staff offices for each department, research laboratories, teaching spaces that include three lecture theatres, a museum component and a cafe. A five-storey atrium divides the north and south wings of the building, providing an organization structure for the different departments while at the same time providing an east-west pedestrian route directly through the building. Unlike the concrete south wing that contains labs and offices, the north wing houses offices and lecture theatres, with wood as the primary structural material.

The wood structure provides a welcoming environment for the inhabitants of the building. As an added environmental benefit, the 1,317 cubic meters of wood in the structure has been calculated to store 1,094 tonnes of carbon, the equivilant of taking 415 cars off the road for a year. The embodied carbon footprint of the heavy timber structure is almost 50% less than the concrete structure and is less than the average UBC laboratory building.

To provide rain cover for pedestrians in line with the university’s design guidelines, a solid wood CLT canopy wraps three sides of the project. It extends from inside the building, where it forms the interior ceiling finish of the museum and cafe, blurring the boundaries between interior and exterior space.

Located in the atrium is a free-floating cantilevered solid timber staircase. The dramatic stair is fully cantilevered off the bridge floors and is composed of a seamless folding “ribbon” of rigid glulam stringers, a first of its kind in the world. The clean and elegant lines of the massive timber seem to defy gravity, and dramatically demonstrate the aesthetic and structural capabilities of modern engineered timber.

The ESB project sets a new standard of structural performance and innovation in heavy timber construction and demonstrates how modern engineered timber can be used efficiently and competitively in the most demanding of institutional projects.

 

Project Details

Earth Sciences Building (ESB)
Location:
Shared by:
 
Project Team:
    Peter Busby, Architectural Design Team Member; Aneta Chmiel, Architectural Design Team Member; Maginnis Cocivera, Architectural Design Team Member; Paul Cowcher, Architectural Design Team Member; Anna Espinoza, Architectural Design Team Member; Jana Foit, Associate in Charge; Jeremiah Deutscher, Architectural Design Team Member; Joerk Gravenstein, Architectural Design Team Member; Herman Kao, Architectural Design Team Member; Jon Loewen, Architectural Design Team Member; Teresa Miller, Interio
Consultants:
  • Construction Manager: Bird Construction 
  • Civil Engineer: Core Group Consultants 
  • Structural Engineer: Equilibrium Consulting 
  • Mechanical Engineer: Stantec Consulting 
  • Electrical Engineer: Acumen Engineering 
  • Plumbing Engineer: Stantec Consulting 
  • Landscape Architect: Eckford + Associates 
  • Geotechnical Engineer: Geo Pacific 
  • Building Code: GHL Consultants Ltd. 
  • Acoustics: Brown Strachan 
  • Building Envelope: JRS Engineering 
  • Audio Visual: Mc Squared System Design Group 
  • Laboratory Design: Maples Argo Architects 
  • Commissioning Authority: Airmec Systems Ltd. 
  • Hazerdous Materials Abatement: ACM Environmental Corp. 
 
Project Type:
Project Status:
Year Completed:
Project Size:
    15,794 sq m
Construction Cost:
    $57,073,423
Green Certifications:
 
 
 

Comments

Please read our Content Guidelines before posting.

Similar Projects