Project Detail

 

Folsom Street Residential Laboratory

San Francisco, CA United States

Peterson + Verwers

 

Project Description

2005 RADA

Renovation / Merit

To convert the top floor of a leased commercial building into a residence, Todd Verwers created spaces that live comfortably but could be packed up and relocated when the lease expires. “The owner wouldn't let us move existing plumbing, so service spaces had to be built around that,” he says of the only fixed elements. A freestanding soffit perforated by openings makes even permanent rooms look as if they were slipped quickly into a concrete shell and might be removed just as easily.

The tech-savvy client favors an extreme minimalist aesthetic. So Verwers took up the challenge and architecturally “went for it,” adapting commercial systems to quotidian living functions. In lieu of kitchen cabinets, Italian laboratory storage units snap onto a linear rack. A raised computer floor defines a sleeping zone. For reading light, the sleeping palette is fitted with pneumatic switches that control recessed fixtures. And the computer components in the home office, designed in a three-dimensional open armature, do double duty as a focal point: A large LED display runs artfully random patterns around the clock. “This project took on a character of its own,” says Verwers. It is, the jury agreed, “a Zen-like renovation.”

 

Project Details

Folsom Street Residential Laboratory
Location:
Shared by:
 
Firm Name:
Project Team:
    Todd Verwers, Principal In Charge/ Project Architect.
Consultants:
  • General Contractor: BIC Construction 
  • Photography: Marion Brenner 
 
Project Scope:
Project Type:
Room Or Space:
Project Status:
Project Size:
    5,775 sq ft
Construction Cost:
    $184,800
 
 
 

Comments

Please read our Content Guidelines before posting.

Similar Projects

 

Other Pacific Projects