Project Detail

 

Goodman Residence

Venice, CA United States

Abramson Teiger Architects

 

Project Description

The Goodman Residence epitomizes the Southern California lifestyle by uniting the home, garden and pool. Its massing is conceived as one linear bar running the depth of the lot that has two smaller masses attached to its side. The combination of the three masses, some open, some closed, sets up a dialogue of solid and void, covered and uncovered, indoor and outdoor and creates an interaction and flow of functions. The north façade enhances privacy with a sculptural composition of layered depths of smooth steel trowel stucco with minimal windows; while the courtyard façade is very open, organized in a horizontal pattern of Phenoelic Resin Panels that shift in alignment with the window and door systems. Sliding and bi-fold doors on the courtyard open up to allow access across the entire length of the compact 40’x135’ urban lot. The outdoor living spaces become rooms, some with roofs, some open to the sky, all partially enclosed either by the house itself or the property line walls. The conscious attention to bring natural light into all parts of the home imbues a sense of tranquility, a lightness that raises one soul, making this home a private sanctuary.

The residence is situated on a long narrow lot; the design challenge was to position it accordingly on the site in order to preserve an openness that is fully integrated both inside and out. The resultant massing is that of a long “bar” with “transparent” covered rooms added to it. A dialogue of solid and void, covered and uncovered, indoor and outdoor is established. The living room, with its tall doors that disappear into pockets, the garden courtyard and pool, and the outdoor covered patio are aligned to allow site lines from one end of the site through to the other. Along with the importance to address the linearity of the site, natural light plays an important part in the space, helping to imbue the home with a sense of tranquility and lightness, thus transforming the home into a private sanctuary. Attention was also paid to articulating the “bar”, by creating a visually interesting, sculptured exterior.

 

Project Details

Goodman Residence
Location:
Shared by:
 
Project Team:
    Abramson Teiger Architects
Consultants:
  • Landscape Architect: EIS Studio 
  • Interior Designer: Betty Young 
  • General Contractor: Oliver Construction Company 
 
Project Type:
Project Status:
Year Completed:
Project Size:
    3,000 sq ft
 
 
 

Comments

Please read our Content Guidelines before posting.

Similar Projects

  • Hudson Valley Spa

    Staatsburg, New York, United States

    Andre Tchelistcheff Architects

  • COUNTRY HOUSE

    Calabria, Italy

    BRAINFACTORY - ARCHITECTURE & DESIGN

  • Shop/House

    Washington D.C., District of Columbia, United States

    E/L Studio

 

Other Pacific Projects