Project Detail

 

Halley VI

London United Kingdom

 

Project Description

FROM THE ARCHITECTS:

Halley VI Antarctic Research Station – the world’s first re-locatable research facility – officially opens today, signalling a new dawn for 21st Century polar research. Opening one hundred years after Captain Robert Falcon Scott’s Antarctic expeditions, the new state-of-the-art research facility demonstrates the UK’s ambition to remain at the forefront of scientific endeavor.

Halley VI Antarctic Research Station is designed by Hugh Broughton Architects with AECOM and constructed by Galliford Try for the British Antarctic Survey (BAS). The project demonstrates an ability to create ground-breaking architecture characterized by a compelling concept, executed with fastidious attention to detail and exemplary levels of coordination. Pushing the boundaries of design in a life critical environment, it creates a beacon for sustainable living in the Polar Regions to draw attention to some of the most significant science conducted on our planet.

It is the product of an extraordinary and intense 8-year collaboration with BAS which began with an international competition-winning design for a modular facility. The challenge was to create excellent laboratory and living accommodation that was capable of withstanding extreme winter weather, of being raised sufficiently to stay above meters of annual snowfall, and of being relocated inland periodically to avoid being stranded on an iceberg as the floating ice shelf moves towards the sea.

The new research station, which replaces the 20-year old Halley V facility, is the sixth to be built on the floating Brunt Ice Shelf in a region that has established itself as an important natural laboratory for studying the Earth’s magnetic field and the near-space atmosphere. It was data from Halley that led to the 1985 BAS discovery of the ozone hole.

The £25.8 million station is built with an innovative concept featuring hydraulically elevated ski based modules, ensuring the station can be relocated inland periodically as the ice shelf flows towards the sea. The station combines seven interlinking blue modules used for bedrooms, laboratories, offices and energy plants, with a central two-story red module featuring a double-height light filled social space. Interiors have been specially designed to support crew numbers ranging from 52 in summer to 16 during the three months of total darkness in winter when temperatures at the base drop as low as -56C.

Speaking at an event in London to celebrate the opening of the new station UK Minister for Universities and Science, David Willetts says:

“The new Halley Research Station is a triumph of British design, innovation and engineering. The UK’s world-class polar science community now has a unique, cutting edge suite of laboratories on the ice. The legacy of Captain Scott, together with our strong track record of scientific discovery in Antarctica, is set to continue in this excellent new facility.”

 

Project Details

Halley VI
Location:
Shared by:
 
Client/Owner:
Project Team:
    Hugh Broughton Architects with AECOM
Consultants:
  • Construction Manager: Galliford Try 
 
Project Type:
Project Status:
Year Completed:
Construction Cost:
    $44,640,000
 
 
 

Comments

Please read our Content Guidelines before posting.

Similar Projects

 

Other United Kingdom Projects