Project Detail

 

Hollenbeck Police Station

Los Angeles, CA United States

AC Martin

 

Project Description

When the city of Los Angeles announced it wanted to redesign 13 of the city’s aging police stations, architect David Martin set his sights on a station in one of the most dangerous neighborhoods in town: Boyle Heights. “It’s a rough, tough area,” says Martin, principal at local architecture and planning firm AC Martin. “So we thought, of all the sites, we might really be able to make a difference on this one.”

The entrance is located in an undulated glass façade featuring roughly 70 bent frosted-glass panels. Each panel consists of two pieces of bent clear glass laminated together with a translucent interlayer, creating a semi-opacity that obscures what’s going on inside, but still allows light to filter through. The pieces attach to a curtain wall system with a custom aluminum bracket designed in-house at AC Martin, and then further engineered by Dallas-based Curtain Wall Design & Consulting.

The façade is oriented toward the street, with a fronting plaza area that looks onto a nearby park. The intent was to make a deliberately open area that could be used by the community—and become part of it. A publicly available multipurpose room is designed into the building, so local groups can hold events there. Double doors open the community room up into the plaza, allowing events to spill out into the neighbourhood.

Ensuring the security of police personnel was a top priority in determining the location of windows, holding cells, and detainee processing areas. And while the glass panels on the façade are not bulletproof, the glass behind them is.

Wide hallways make it easier to maneuver with heavy equipment, and recycled rubber floors ease the impact of a long day of standing.

 

Project Details

Hollenbeck Police Station
Location:
Shared by:
 
Client/Owner:
Firm Name:
Project Team:
    Carey McLeod, principal-in-charge; David C. Martin, design principal; Rana Makarem, project manager; Christopher King, senior designer; Elizabeth Eshel, interior designer; Norm Title, production;
Consultants:
  • Construction Manager: FTR International 
  • Structural Engineer: AC Martin 
  • Civil Engineer: AC Martin 
  • Mechanical Engineer: TMAD 
  • Electrical Engineer: TMAD 
  • Plumbing Engineer: TMAD 
  • Landscape Architect: Melendrez Design Partner 
  • Programming: Jay Farbstein & Associates 
  • Security: EASI 
  • Data: EASI 
  • Telcom: EASI 
  • Glass Consultant: Curtain Wall Design & Consulting 
  • Glass Installer: Delta Structure 
  • Specifications: CSI 
  • QA: Miralles Associates 
  • QC: Miralles Associates 
  • Estimating: Iskander Associates 
  • Signage: Selbert Perkins Design 
 
Project Type:
Project Status:
Project Size:
    54,000 sq ft
Construction Cost:
    $31,100,000
Green Certifications:
Tags:
 
 

Specified Products

Eco Surfaces Eco Earth & Eco Stone Color Lines

Recycled rubber floors fill most of the station’s internal areas. The floors have four color schemes, each corresponding to a different programmatic use of space—from break rooms to the watch commander’s area to detainee processing. In addition, the soft feel of the rubber provides some relief for officers throughout their highly mobile workday.

California Glass Bending Bullet-Resistant Glazing

The glass façade of the Hollenbeck replacement station would seem to be a security risk, but with a 13/16"-thick bulletproof glass curtain wall behind the sculptural glass panels, the station can be both safe and attractive. About 1 1/4" thick, the glass carries a Level 1 bullet-resistant glazing on all surfaces up to 6' above the floor line.

 
 

Comments

Please read our Content Guidelines before posting.

Other Other Projects

 

Other Pacific Projects