Project Detail

 

Lion House Reconstruction at the Bronx Zoo

New York, NY United States

 

Project Description

The most visible exterior changes took place on the east façade, which started as a ribbon of cages; these were completely stripped away. The new program required those walls to be solid, with a thick sandwich of insulation. Even so, FXFowle reinterpreted the façade in a way that evokes its original spirit. Along its recessed sections, tubular steel columns are exposed to re-establish the structural rhythm. The columns rest on a reconstructed parapet wall made of reused bricks and a recycled-granite water table, topped with a new limestone sill. Space between the columns is infilled with ironspot bricks recovered from other parts of the building. The three projecting volumes are wrapped with ornamental iron grilles that recall their former use as cages. Behind the grilles are stainless steel panels etched with graphics of the Madagascar landscape. The effect changes with the daylight conditions.

Existing Conditions and Program

The Lion House is the largest building on Astor Court, a collection of Beaux-Arts structures that was designated a National Historic District by the New York City Landmarks Commission in 2000. "In some ways, it is the symbolic heart of the zoo," says Susan Chin, director of planning and design for WCS. The original façade was composed of limestone, Roman ironspot brick, a copper roof, and a cornice of terra-cotta medallions embellished with puma, jaguar, and leopard heads. Sculptor Eli Harvey designed the medallions and the lifelike stone lions that adorn the structure. The interior was organized as a long hall with cages to one side and large, round-headed windows to the other.In striving to create a program that would fit the building, the staff faced the inherent limitation of the original floor plan its strong linear orientation. The small scale of most Madagascan wildlife seemed to fit an immersive exhibit, but it soon became clear that such animals take up more room than expected. "You quickly learn that it's not only about exhibit space—it's all the back-of-house functions that support the animals and plants," says Smith. The design team was challenged to accommodate 4,800 square feet of exhibit program, 6,700 square feet of wildlife support space, and 6,700 square feet of mechanical space within the existing envelope.

Interior Reorganization

While the architects strove to stay as true as possible to the Lion House's original exterior, avoiding significant alterations to the interior was impossible. The close collaboration between the architects and zoo staff also required a shift in attitude. "As architects, we are so used to understanding what human beings need," says Chin, who is trained as an architect herself. "When you switch to a different species, you have to reinvent the way you think." Visitors entering from the south leave the familiar world behind and pass into an immersive environment designed to simulate the Madagascar landscape. The pedestrian path weaves along a serpentine route past the Tsingy Forest exhibit, where rare primates known as Coquerel's sifakas swing from tree to tree, and the Nile crocodile cave, where visitors encounter an 800-pound crocodile.Wedged between and beneath the exhibits is a complex maze of access ways for the animals, which are removed to holding areas each night. "The holding space is very important," says Smith, noting that not only do the animals need to be secured at night, but the exhibits need a break from the animals' tendency to devour plants. Along with animal holding areas and a large mechanical room, this level includes life support systems for the crocodiles and sea lions (which frolic in an outdoor pool on Astor Court) and space for a gigantic fuel cell. The former viewing hall is refurbished as a multipurpose space called the Schiff Family Great Hall. The openings left by cage removal are covered by infill panels. Its original skylights were rebuilt and the battened ceiling rebuilt with concealed acoustical panels, leaving the ceiling plane open to showcase the old cast iron trusses that spring from side to side. Flooring in the hall is a raised system of concrete pavers, which allows conditioned air to be circulated in the plenum beneath and eliminates the need for visible ductwork in the ceiling.

Sustainable Systems

The onus placed on the architects and engineers to make the building highly energy-efficient created opportunities to imbed a wide range of technologies. The most innovative of these are the skylights, a three-layer ethylene tetrafluoroethylene (ETFE) system with a movable center layer and staggered shading patterns that balance the requirements of maximum natural light with minimum heat gain as well as electrical and cooling loads.Inadequate underground electrical distribution on the campus helped make a fuel cell an economical choice. Excess energy will be exported to the zoo grid. In addition, waste heat from the fuel cell will supply some 40 percent of the building's heat. The active participation in the design process of both WCS and the New York City Department of Design and Construction allowed the team to explore alternatives to standard definitions of comfort. After all, the animals like to be warm, while people prefer to be cool. Right-sizing the HVAC system included controlling exhibit lighting and skylight shading through the building automation system, which also monitors and controls the sources of heat and reheat to achieve the most energy-efficient result. "We ended up agreeing that on the hottest days of the summer, people don't have to walk through here and expect it to be 72 degrees," Smith says.

 

Project Details

Lion House Reconstruction at the Bronx Zoo
Location:
Shared by:
 
Project Team:
    Sylvia Smith, senior partner; Thomas N. Fox; Paul A. Tapogna; Krishna Rao; Danny MacNelly; Mark Ruzitsky; Nicholas Tocheff; Conrad Talley; Jeremy Geddes; Chad McKee; Sean Murphy; Heng-Choong Leong; Nicholas Hollot; Susan Masi;
Consultants:
  • Historic Preservation: Building Conservation Associates Inc. 
  • Landscape Architect: Quennell Rothschild & Partners 
  • Lighting Designer: Hayden McKay Lighting Design 
  • Structural Engineer: Anastos Engineering 
  • Mechanical Engineer: Kallen & Lemelson Engineers 
  • Electrical Engineer: Kallen & Lemelson Engineers 
  • Plumbing Engineer: Kallen & Lemelson Engineers 
  • Acoustic Consultant: Cerami & Associates 
  • Geotechnical Engineer: Langan 
  • Exhibition Design: Exhibition and Graphic Art Department 
  • Exhibition Design: Wildlife Conservation Society 
  • Life Support System Design: TJP Inc. 
  • Construction Manager: Hill International 
  • Habitat Fabrication: Cost of Wisconsin 
  • Graphics Fabrication: Dimensional Communications 
  • Exhibit Murals: Dave Rock 
 
Project Type:
Project Status:
Project Size:
    40,856 sq ft
 
 

Specified Products

Foiltec North America Skylight System

foiltecna.com

The need for ultraviolet radiation for the animals mandated large skylight areas with good solar transmittance?the exact opposite of what is required for reduced energy consumption and reduced A/C capacity. The Texlon Foil System, an ethylene tetrafluoroethylene (ETFE) membrane skylight by Foiltec, proved to be the solution to controlling sunlight and modulating heat loss and heat gain. Variable air pressure inside the system controls the position of the ETFE's center layer to provide shading when needed. This new technology, with an R-value of 3.3 (as opposed to 1.8 for a conventional polyester film skylight) covers nearly 8,500 square feet of roof.

Rimex Metals Group Stainless Steel Panel System

rimexmetals.com

To create new interior exhibition space, the Lion House's exterior cages were enclosed with stainless steel rainscreen panels manufactured by Rimex Metals (UK). To lend interest to the metal surface, the zoo's graphic arts department created large-scale graphics simulating the Madagascan jungle landscape. The subtle design was etched and bead-blasted into the steel surface by Rimex before shipment to the site.

 
 

Comments

Please read our Content Guidelines before posting.

Other Other Projects

 

Other Mid-Atlantic Projects