Project Detail

 

Markthal

Rotterdam Netherlands

MVRDV, INBO

 

Project Description

FROM THE ARCHITECTS:

The Market Hall is a sustainable combination of food, leisure, living and parking, fully integrated to celebrate and enhance the synergistic possibilities of the different functions. A secure, covered square emerges beneath an arc, conceived as an inversion of a typical market square and its surrounding buildings. During the day it serves as central market hall, after hours the hall becomes an enormous, covered, well lit public space.

Construction of the Market Hall started at the end of 2009, and an information pavilion about the project, as well as its progress, can be seen at Blaak Market (Blaak Station on the Rotterdam Metro). A live video stream of the construction site is also available online at: http://markthalrotterdam.nl/en/webcam-2/

New laws in the Netherlands require covered areas for traditional open air meat and fish markets due to new hygienic constraints. MVRDV posed the questions 'can we use this operation to evolve the market typology as well as densify the the city centre?' and 'Can we increase quality as well as density of programming?'

The Market Hall is part of the new inner city heart of the Laurens Quarter, the pre-war centre of Rotterdam. The buildingis a sustainable combination of food, leisure, living and parking, all fully integrated to enhance and make the most of the synergetic possibilities of the different functions. The hall is formed from an arch of privately developed apartments, strategically allowing private investment and iniative to provide a public space. The result is a covered square which acts as a central market hall during the day and, after closing hours remains lively due to restaurants on its first floor.

The apartments follow strict Dutch laws regarding natural day-light: all rooms that require natural light are situated on the outside. Kitchens, dining rooms and storage are positioned at the market side, establishing a connection to the market. The front and backside are covered with a flexible suspended glass façade, allowing for maximum transparency and a minimum of structure, which will be the largest of its kind in Europe.

For more information, please visit http://www.mvrdv.nl/projects/markethall

 

Project Details

Markthal
Location:
Shared by:
 
Firm Name:
Project Team:
    Winy Maas, Jacob van Rijs and Nathalie de Vries Marc Joubert, Anet Schurink, Jeroen Zuidgeest and Michele Olcese, Laura Grillo, Ivo van Capelleveen (competition phase); Winy Maas, Jacob van Rijs and Nathalie de Vries Renske van der Stoep, Anton Wubben, Laura Grillo, Joeri Horstink, Marc Joubert, Diana Lopez , Gijs Rikken, Elsbeth Ronner, Anet Schurink, Yvo Thijssen, Johnny Tsang, Sven Thorissen, Jeroen Zuidgeest (design phase)
Consultants:
  • Co-Architect: INBO 
  • Structural Engineer: D3BN/ DHV 
  • Services: Peutz & Associes Zoetermeer 
  • Acousitics: Peutz & Associes Zoetermeer 
  • Services: Techniplan 
 
Project Type:
Project Status:
Project Size:
    100,000 sq m
Tags:
 
 
 

Comments

Please read our Content Guidelines before posting.

Similar Projects

 

Other Netherlands Projects