Project Detail

 

Meinel Optical Sciences Research Building

Tucson, AZ United States

 

Project Description

Architecture today often is praised for its tectonics, floating volumes, and sensational, gravity-defying stunts of “starchitecture.” Yet, very so often there is a building that inspires descriptions of the sublime, the experiential, and the power of light and architecture to transcend our expectations. The new Meinel Optical Sciences Research Building, designed by Phoenix-based Richärd+Bauer for the University of Arizona, Tucson, is one of these architectural rarities. Already drawing comparisons to Louis Kahn's 1965 Salk Institute for Biological Studies in La Jolla, California, the indescribable quality of light that characterizes the best of Kahn's work also resonates in Richärd+Bauer's new building. Both an expansion and renovation of the existing College of Optical Sciences facilities, the Meinel building includes teaching and research laboratories, six floors of offices, discussion areas, conference rooms, and an auditorium. The new 47,000 square-foot cast-in-place concrete structure, wrapped on three-sides in copper-alloy panels, harmonizes with the largely brick vocabulary of the campus while reflecting the ethereal quality of the wide Arizona sky. The façade, however, is merely a prelude for what awaits inside—where light and architecture seamlessly combine to create moments of pure awe.

AL070901050L2.jpgCLICK TO VIEW IMAGE GALLERYPhoto: Bill Timmerman, Phoenix

The Meinel Optical Sciences building began with the simple request of a “signature building for the department,” according to John Greivenkamp, professor at the College of Optical Sciences and user representative for the Meinel project. The faculty and administration wanted the architecture to express the college's reputation as a world-class research institution. Since its completion in April 2006, the project has received numerous state, regional, and national design awards, including a 2007 American Institute of Architects (AIA) Honor Award for Architecture, but as Greivenkamp describes, no one expected “a building of AIA honor status…that was never our intention, but we are thrilled at the attention it has received.” The creative wedding of program and expression at the Meinel Optical Sciences building stems from Richärd+Bauer's thoughtful approach to architecture—and lighting design, which is handled in-house. James Richärd, principal, explains, “We like to tie the building and the architecture back to the primary intent—what are the programmatic requirements and what is the mission of the institution? And here, their mission statement is pretty neat—the science and application of light—how can you go wrong with that?”

Richärd+Bauer's concept for the Meinel Optical Sciences building takes inspiration from the camera obscura (an ancient optics tool used to study light), responding directly to the programmatic requirements; particularly the light-restricted “darkroom” laboratories, the sheer number of which effectively sealed-off a large portion of the interior from access to natural light. Bringing that light into the interior of the building then became a primary challenge. To “introduce light into a dark volume,” Richärd says, they designed three structure-piercing light shafts, each terminating in a two-story interaction space. The light wells occupy a different elevation and orientation, producing unique light effects. The tallest of these, roughly 85 feet, pulls abundant natural light into the below-grade lobby, creating a powerful experience. According to Greivenkamp the typical response of visitors is, “Wow!” Another aperture contains the fire stairs and Richärd+Bauer smartly solved the problem of emergency and ambient lighting by recessing standard T8 fluorescent fixtures behind vinyl panels on each rise, thereby emphasizing the sculptural quality of the shaft. Nature provides the best effects though as the transitory play of natural light animates the wells. “We let the sky paint the inside of these shafts,” Richärd says. “You get these amazing blues, purples, reds, magentas, and oranges.”

The spirit of the optical sciences also informs the division of the building into “blind” and “seeing” spaces. Extremely light-sensitive research is conducted in laboratories along the southern, windowless wall of the building—the “blind space.” Here Richärd+Bauer designed a simple and economical solution to the high ambient-light levels needed for teaching and priming experiments, and the low light-levels required for experiments which involve precise measurement of lasers, mounting standard T8 fluorescent lamps on a chasse alongside dimmable 90W PAR38 incandescent uplights. Using off-the-shelf products, Richärd+Bauer's laboratory lighting system is not only effective, but also easy to use and maintain.

The same simplicity characterizes the lighting of the “seeing” zones of the building, including offices, classrooms, and support spaces that all have varying levels of exposure to natural light. The offices located behind the folded-glass curtain wall are the most dramatic of these areas, offering abundant light and views of the Catalina Mountains to the north. Daylight is balanced by T8 luminaries mounted at angles corresponding to the faceted glass curtain wall; after dark these echo the rhythm of the façade and create a dramatic nighttime presence for the building. The east and west façades' carefully edited fenestration enlivens the elevation and minimizes solar exposure, heat gain, and glare. Keeping the southern elevation windowless, besides protecting the laboratories, was an obvious “green” choice, dramatically reducing the impact of the desert sun. Similarly sustainable, the copper panels sheathing the structure create a breathable rain screen that protects the surface of the building (thereby avoiding sealants) and allows for natural ventilation up through the skin.

Throughout the project, Richärd+Bauer's choices were inspired by the optical sciences, as is evident in their reliance on light's effects, as opposed to elaborate fixtures. From the light wells to the industrial T8s mounted behind perforated aluminum ceilings in many of the public areas and meeting rooms, light becomes matter. The consistency of the firm's vision and its ability to solve design challenges economically and gracefully has resulted in a remarkable building that speaks directly to its users as well as its use, aesthetically and sustainably. The movement of daylight through the architecture, whether filtering down the light shafts or saturating the office spaces, infuses the building with a living dynamism often lacking in research facilities. Humbly explaining the surprise success of this project, Richärd says, “We looked for responses that were intrinsic both to solving regular programmatic and functional issues, but tried to do them in ways that were also poetic.”

 

Project Details

Meinel Optical Sciences Research Building
Location:
Shared by:
 
Client/Owner:
Consultants:
  • Lighting Designer: Richärd+Bauer Architecture 
  • Electrical Engineer: Arup 
  • Mechanical Engineer: Arup 
  • Mechanical Engineer: Arup 
  • Photographer: Bill Timmerman 
 
Project Type:
Project Status:
Project Size:
    66,000 sq ft
Construction Cost:
    $14,000,000
Awards:
 
 

Specified Products

Bartco Auditorium wall

panel light coves

Kurt Versen Auditorium downlights

laboratory uplights Prudential Striplights at stairs and perimeter of light shafts; industrial strips within perforated aluminum ceilings in laboratories, corridor, and offices

 
 

Comments

Please read our Content Guidelines before posting.

Similar Projects

 

Other Mountain Projects