Project Detail

 

Mental Health & Youth Services Department Renovation

New York, NY United States

Francoise Bollack Architects

 

Project Description

Françoise Bollack Architects created a vibrant new home for the LGB&T

Community Center through the adaptive reuse of a mid-19th century school in the Greenwich Village Historic District. Adjacent to the main school

building is an 1895 play shed, clad in corrugated iron, with a simple gable

roof supported by thin angle iron steel trusses. In 2001, the adaptive reuse

of this play shed provided new space for two departments: Mental Health and

Social Services (MHSS) and Youth Enrichment Services (YES).

While these departments both occupy the shed space, the program required

that a separate reception and waiting area be provided for each. In order to

create a comfortable environment for the MHSS counselors and their guests,

a number of private offices have been placed around the perimeter of the main volume. Larger meeting rooms allow for group meetings and an spacious central area gives open space to the many volunteers who generously contribute to these organizations.

The design takes advantage of the texture and age of the existing enclosures

to establish a lively contrast with the new offices. The new offices, which

need absolute visual and aural privacy, have a view of the open space through

glazed areas above the seven foot line of the doors. Within the larger volume

of the shed, these illuminated glazed areas act as dramatic lanterns.

 

Project Details

Mental Health & Youth Services Department Renovation
Location:
Shared by:
 
Project Team:
    Francoise Bollack, A.I.A, Principal in charge; Jeff Atwood RA, Project Manager.
 
Project Type:
Project Status:
Year Completed:
 
 
 

Comments

Please read our Content Guidelines before posting.

Other Community Projects

 

Other Mid-Atlantic Projects