Project Detail

 

Olympic Sculpture Park

Seattle, WA United States

Weiss/Manfredi Architecture/Landscape/Urbanism

 

Project Description

Once a desolate and contaminated area formerly used for industrial purposes, the site of Seattle's new Olympic Sculpture Park has been transformed into an urban sanctuary where art, nature, and infrastructure harmoniously coexist. The site, a 9-acre parcel of land on Seattle's downtown waterfront, is now owned and operated by the Seattle Art Museum. In 2001, the museum, with support from the National Endowment of the Arts, held an international competition to find a designer that could not only reinvent the site but also form a connection between the city and its neglected shoreline (see image gallery).

The museum selected New York-based Weiss/Manfredi Architecture/Landscape/Urbanism as lead designer from a pool of 52 applicants, a firm ideally suited for such a project based on its cross-discipline expertise in architecture, landscape, and urban design. Resolving to return the site to a functioning ecosystem, while providing a one-of-a-kind setting for outdoor sculpture and public recreation, the museum turned to Weiss/Manfredi's innovative competition design—a continuous and constructed landscape rising over existing infrastructure and connecting three separate brownfield sites into one uninterrupted z-shaped landform that wanders from the city to the water's edge.

Affording an array of environmental restoration processes, including brownfield remediation and the creation of a salmon habitat, the design also offers sweeping panoramic views of Puget Sound, the Olympic Mountains, Mount Rainier, and the surrounding city. The design provides “a broad, continuous ribbon where all kinds of different art can be sited,” says Michael Manfredi, design partner at Weiss/Manfredi. The firm also addressed the site's significant infrastructural challenges, including an arterial highway and railway lines. Instead of enclosing them, Weiss/Manfredi built up the site's topography by 40 feet, in turn creating a seamless and slow decent down to the 850-foot strip of restored shoreline.

Unlike other sculpture gardens that are hidden behind a series of museum walls, the Olympic Sculpture Park is completely open, integrating the park into the landscape of the city. Because of its open nature, the site required a lighting scheme that would not overwhelm its natural surroundings or draw attention away from the artwork. Weiss/Manfredi worked closely with New York-based lighting design firm Brandston Partnership Inc. (BPI) to design a subtle, integrated lighting scheme that was flexible and maintenance-friendly.

“In my view, the beauty of this project is that the lighting does not have to do much; the architecture is so open, welcoming, and beautiful already. We only used the light to present the elements as they were designed,” says lighting designer Chou Lien, partner at BPI. Already a major component to the park, nature also played an important role in its general illumination, which was provided by natural light from the night sky as well as surrounding streetlights and buildings. As Chou explains, “The sculptures are not solo objects, they are part of a large environment, to be seen at night with other light conditions nearby.”

One building that provides such light is the park's PACCAR Pavilion, an 18,000-square-foot glass and steel structure located at the park's main entrance that houses exhibition and event space, areas for educational programming, underground parking, a bookshop, and a café. Designed as an extension of the z-shaped landform, the pavilion—which includes a series of cantilevered roofs and stepped terraces—links the indoor and outdoor spaces via folded stainless steel and mirrored frit glass that capture the reflections of the surrounding city and landscape.

Outside, 250W quartz halogen fixtures uplight the building's canopies. Inside, low-wattage track-mounted luminaires with 50W incandescent AR70 quartz lamps accent artwork and architectural features, providing a setting for art and special events and offering flexibility for changing exhibits and functions. In addition, 250W DC quartz uplights have been placed in parts of the double-height space to fully illuminate the structure's form, transforming the pavilion at dusk into a glowing lantern. “We see the pavilion as a place of sanctuary as well as a place of celebration,” Chou says.

From the pavilion, through an adjoining plaza and amphitheater, a 2,200-foot crushed-stone z-shaped path leads visitors through a series of gradually descending distinct “galleries” to the newly restored shore, and offers a multitude of radically different views at each turn, from the sea and mountains to the city and port. Lining the path at 30-foot intervals are custom-designed bollards that create a rhythm to the walkway. As Manfredi explains, the bollards “give the park some scale at dusk, and provide a legibility without raising the light levels too high, so there's a rather subtle trajectory of light that, particularly in the often wet, damp climate of Seattle, plays with that wetness and gives off a glow.”

Because there were no suitable products on the market, Weiss/Manfredi and BPI collaborated with d'ac Lighting to create the ideal fixture. As Marion Weiss, design partner at Weiss/Manfredi, explains, “The point was to try and make something that looked as undesigned as possible.” The resulting bollard is a 32-inch-tall spun-aluminum fixture topped with a glass globe that houses an 18W compact fluorescent lamp. “We were very interested in a light fixture that would, among other things, bring the light level down,” Weiss says. “Because the z-shaped path follows the park's highest point, we wanted to give the sense of the infinite scale of the sky and the horizon, as opposed to light fixtures being right at eye level or higher.” To achieve this, a sense of measure was key and a significant amount of time was spent on calculating the bollard's height and spacing, as well as on understanding the impact of so many fixtures. The goal was “to create a very soft reference,” Chou notes.

Along the path, sculptures reside in their designated spaces, each particularly suited to the artwork they contain. Because the museum required flexibility to light changing exhibits in the future, each section of the park is controllable by a wall box to meet the requirements of each distinct space. To keep the light levels low enough for the art to have a presence, in-grade adjustable fixtures illuminate the majority of the sculptures. Adding some variety, cast-in-place 13W compact fluorescent 3000K steplights are recessed into retaining walls throughout the park.

“This incredibly difficult collection of sites was brought together in one very clear and powerful form,” Weiss says. With a minimal, unobtrusive lighting scheme, the juxtaposition of city and nature comes together seamlessly, allowing for different settings to coexist. With its fusion of art, landscape, architecture, and infrastructure, this magnificent addition to Seattle's landscape may very well give the Space Needle a run for its money.

 

Project Details

Olympic Sculpture Park
Location:
Shared by:
 
Client/Owner:
Consultants:
  • Lighting Designer: Brandston Partnership Inc. 
  • Civil Engineer: Magnusson Klemencic Associates 
  • Structural Engineer: Magnusson Klemencic Associates 
  • Landscape Architect: Charles Anderson Landscape Architecture 
  • Electrical Engineer: ABACUS Engineered Systems 
  • Mechanical Engineer: ABACUS Engineered Systems 
  • Geotechnical Engineer: Hart Crowser 
  • ENVIRONMENTAL CONSULTANT: Aspect Consulting 
  • AQUATIC ENGINEERING: Anchor Environmental 
  • PHOTOGRAPHER: Ben Benschneider 
  • PHOTOGRAPHER: Paul Warchol 
 
Project Type:
Project Status:
Project Size:
    392,040 sq ft
Construction Cost:
    $85,000,000
Awards:
 
 

Specified Products

B-Light Bega

Surface-mounted signage light at garage entry Recessed steplights at landscape exterior steps; exterior surface-mounted floodlight on underside of Elliott Avenue bridge

BK Lighting

Surface-mounted adjustable accent lights at exterior pavilion entry; front entry signage

 
 

Comments

Please read our Content Guidelines before posting.

Other Cultural Projects

 

Other Pacific Projects