Project Detail

 

One Haworth Center

Holland, MI United States

Perkins+Will

 

Project Description

This project provides new office space in remodeled and new construction adjacent to an assembly plant for a furniture and interior products manufacturer. The goal was to transform their operation into an interactive environment for clients and staff while maintaining as much of the existing structure as possible. The solution removes the existing precast facade and adds a sloping green roof to the north side of the structure, creating a three-story space that admits more natural light into the work areas and connects with the renovated office floors. Vertical tower elements project into this space and form conference and breakout areas. This space acts as a product demonstration lab, providing client engagement and mock-up areas. A three-story curtain wall opens views to a new landscape of native plantings and an area for exterior meetings. At one end, the sloping roof meets the ground to house client service functions and define the exterior paved area. The office layout is based on a reconfigurable “chassis” of functional work types organized into "dynamic" (open office), "temporal" (rooms of movable partitions) and "place" (permanent infrastructure) zones. An underfloor air system increases energy efficiency, adds flexibility and allows higher ceiling heights to maximize light penetration.

 

Project Details

One Haworth Center
Location:
Shared by:
 
Client/Owner:
Firm Name:
Project Team:
    Ralph Johnson, FAIA
Consultants:
  • General Contractor: Turner Construction Company 
  • Landscape Architect: Peter Lindsay Schaudt 
 
Project Type:
Project Status:
Year Completed:
Project Size:
    300,000 sq ft
Green Certifications:
 
 

Specified Products

Live Roof

We were very happy with the pre-vegetated trays of this roof system - it allowed the roof to visually merge with the landscape upon installation.

Haworth TecCrete

This raised floor system has provided us with a lot of design flexibility on a number of projects. There are different depths to choose from which accommodate different varying volumes of air and infrastructure; it allows a variety of floor finishes - we have used stone, carpet, glass and even left it exposed on some projects. Additionally, this system feels solid - it does not sound as hollow as some competing products.

 
 

Comments

Please read our Content Guidelines before posting.

Other Office Projects

 

Other Great Lakes Projects