Project Detail

 

Paper Log House India

Bhuj India

Shigeru Ban Architects

 

Project Description

FROM THE ARCHITECTS:

What makes the India’s log house unique is the foundation and the roof. Rubble from destroyed building was used for the foundation instead of beer crates, which could not be found in this area. It was coated with a traditional mud floor. For the roof, split bamboo was applied to the rib vaults and whole bamboo to the ridge beams. A locally woven cane mat was placed over the bamboo ribs, followed by a clear plastic tarpaulin to protect against rain, then another cane mat. Ventilation was provided through the gables, where small holes in the mats allowed air to circulate. This ventilation also allowed cooking to be done inside, with the added benefit of repelling mosquitoes. For the roof, split bamboo was applied to the rib vaults and whole bamboo to the ridge beams. A locally woven cane mat was placed over the bamboo ribs, followed by a clear plastic tarpaulin to protect against rain, then another cane mat. Ventilation was provided through the gables, where small holes in the mats allowed air to circulate. This ventilation also allowed cooking to be done inside, with the added benefit of repelling mosquitoes.

For more information about Shigeru Ban's 2014 Pritzker Prize, please read http://www.architectmagazine.com/architecture/shigeru-ban-architects-wins-the-2014-pritzker-prize_o.aspx

 

Project Details

Paper Log House India
Location:
Shared by:
 
Firm Name:
 
Project Scope:
Project Type:
Project Status:
Year Completed:
 
 
 

Comments

Please read our Content Guidelines before posting.

Other Multifamily Projects

 

Other India Projects