Project Detail

 

Perry and Marty Granoff Center for the Creative Arts

Providence, RI United States

Diller Scofidio + Renfro

 

Project Description

Large floor plates, high ceilings, and complete flexibility are the defining characteristics of the building’s main studio, meeting, and production spaces, which occupy the front section of the four-story building and are fully visible from the street. The overall organization is quite simple: The front of the building houses the collective spaces, including a gallery and 218-seat auditorium on the ground level as well as the four vast studios above; the rear section holds spaces for more independent activity, such as smaller meeting rooms, some of the offices, and project studios. Acting as a bridge between the glassy open front section and the more closed rear is a freestanding steel staircase, which has exaggerated proportions and extended, cantilevered landings that serve as breakout spaces for informal meetings.

The dramatic move, however, is the vertical “cleave,” to use Renfro’s term, which slices the building down the middle and offsets the floors by a half-level: The misalignment of the floors and the shear glass wall between them allow the rooms to be visually connected to each other, enhancing an overall feeling of lightness and airiness. Each environment is acoustically isolated, may be completely enclosed by blackout shades, and has scrim shades at all exterior glazing. The façade has another layer of shades—automated exterior venetian blinds that can be tilted to control glare, natural sunlight, and heat gain.

Read the full article here: http://www.architectmagazine.com/education-projects/perry-and-marty-granoff-center-for-the-creative-a.aspx

 

Project Details

Perry and Marty Granoff Center for the Creative Arts
Location:
Shared by:
 
Client/Owner:
Project Team:
    Elizabeth Diller, principal; Ricardo Scofidio, principal; Charles Renfro, principal; Gerard Sullivan, project leader; Jesse Saylor, project architect; Anthony Saby, project manager; Chris Andreacola; James Brucz; Mateo de Cardenas; Michael Hundsnurscher; Robert Condon; Kailin Gregga; Clint Keithley; Laith Sayigh; Flavio Stigliano; Hallie Terzopolos
Consultants:
  • Structural Engineer: Robert Silman Associates 
  • Mechanical Engineer: AltieriSeborWieber 
  • Electrical Engineer: AltieriSeborWieber 
  • Plumbing Engineer: AltieriSeborWieber 
  • Civil Engineer: Nitsch Engineering 
  • Geotechnical Engineer: GZA GeoEnvironmental 
  • Sustainability Consultants: Atelier Ten 
  • Landscape Architect: Todd Rader + Amy Crews Architecture Landscape Architecture 
  • Lighting Designer: Tillotson Design Associates 
  • Life Safety Consultant: Hughes Associates 
  • Facade Consultant: Simpson Gumpertz & Heger 
  • Facade Peer Review: Leavitt Associates 
  • Specifications Consultant: Construction Specifications 
  • IT/Security Consultant: Vanderweil Engineers 
  • Wayfinding: Pentagram; Malcolm Grear Designers 
  • Hardware Consultant: Assa Abloy 
  • Commissioning Agent: RDK Engineers 
  • Construction Manager: Shawmut Design and Construction 
  • Project Manager: Peter L’Hommedieu 
 
Project Type:
Project Status:
Project Size:
    38,815 sq ft
Construction Cost:
    $40,000,000
Green Certifications:
Tags:
 
 
 

Comments

Please read our Content Guidelines before posting.

Other Education Projects

 

Other New England Projects