Project Detail

 

Pharmacy Quintans

Lourinhã, Lisboa Portugal

SMRS Arquitectos

 

Project Description

Introduction

The new Quintans Pharmacy project in Lourinhã, Portugal, was an intervention made on a existing building with poor quality of construction, presenting several structural and conservation problems. Existing beams and pilars were in high number, with different shapes and dimensions and the existing facade had already been adulterated.

Therefore, our intervention focused on the standardization of the overall area ensuring at the same time the new functional program.

Ground Floor (Public Area)

On the ground floor we find the main pharmacy areas, General Costumer Area; Costumer Office; WC and Drugs/Medicine Storage area.The staircase linking to the first floor, was relocated by the new layout allowing additional natural light in the overall area.

The store has two different entrances, one public entrance and one staff/service entrance.

First Floor (Service Area)

On the first floor we find a more private area giving support the general Pharmacy services; two multifunctional offices (with the possibility of joining in one room only); Administration Office; Laboratory; Staff Area; Storage and WC.

Second Floor (Technical Area)

On the second floor, part of an outdoor pateo was transformed in a infra-structure ventilated area. The access to this area, for maintenance purposes only, is made by a hatch on the ceiling of the storage area on the first floor.

Facade

Small existing walls were demolished on the “window shopping” area, bringing the translucent glass plan to the ground. The upper area of the “window shopping” was also lowered to meet new interior ceiling heights. On the first floor, the original facade design was re-implemented, (folowing the existing second and third floors) allowing an overall standardization to the building facade design.

Area

Gross Area 496m2

 

Project Details

Pharmacy Quintans
Location:
Shared by:
 
Client/Owner:
Firm Name:
Project Team:
    Duarte Pape, architect; Filipa Teiga, treinee architect; José Ricardo Guia, architect
Consultants:
  • Civil Engineer: Eng Miguel Lourenco 
 
Project Type:
Project Status:
Year Completed:
Project Size:
    496 sq m
Construction Cost:
    $550,000
 
 
 

Comments

Please read our Content Guidelines before posting.

Similar Projects

 

Other Portugal Projects