Project Detail

 

PLEIN SOLEIL

Paris France

rh+ architecture

 

Project Description

LOCATION IN THE SITE

The situation of the plot at number 16 rue Riquet is exceptional: largely visible from the corner of Avenue de Flandre, it is very close to the Bassin de la Villette and has a length of 36 meters of frontage facing south with a depth varying from 18 to 22 meters. The building at the corner of Avenue de Flandre constructed at right angles as well as the small buildings with adjoining ground floors gives to the western corner of the plot a very valuable “faubourg” touch.

On the other side of the same street, the large gable of number 14 allows the new building to be built upon. The whole of these characteristics bear a rich urban potential. Our project aims at making the most of it in the setting up and design of the new building.

Envelope and environmental qualities

As winning project of the call for low consumption building projects (BBC) from ADEME 2010, and having obtained the certification Cerqual H & E profil A, we have offered a philosophy of clean environmental approach. The project is part of a plot of high quality characterized by a significant linear facing south. Before the sketch work was carried out, the design team has focused on environmental issues so in our answer the issue is intimately linked to the architectural offer and rooted in fundamental elements of the quality of life.

Provide comfort of use

This « thick » façade consisting in loggias running outside along the living- rooms and the bedrooms provide a nice patio area. The depth of these loggias allows tables and chairs to enjoy the sun. As extensions of the living-rooms some of the loggias have clear glass bays on two levels. This extra space can be opened or closed depending on the sunlight. It is both a balcony and a winter garden. As extensions of the bedrooms loggias have clear glass bays in the foreground and screened glass bays over the street. This treatment filters views and sunshine for more privacy.

 

Project Details

PLEIN SOLEIL
Location:
Shared by:
 
Client/Owner:
Firm Name:
Project Team:
    Alix Héaume et Adrien Robain
 
Project Scope:
Project Type:
Project Status:
Year Completed:
Project Size:
    27,500 sq ft
Construction Cost:
    $7,036,120
Green Certifications:
 
 
 

Comments

Please read our Content Guidelines before posting.

Similar Projects

 

Other France Projects