(Already have an account? Log in)

Registration

Not sure? Read the benefits of registration.

Need help registering? Send us an email!

Create a new account with ARCHITECT!

* Required fields
 
 
OR

Register using your Social Network:

 
 

Project Detail

 

Quaker Meeting House and Arts Center, Sidwell Friends School

Washington, DC United States

KieranTimberlake

 

Project Description

FROM THE AIA:

Sidwell Friends School, a K-12 Quaker school in Washington, D.C., transformed a 1950s gymnasium into a contemplative space for worship, with additional facilities for art and music instruction. The gymnasium had been used as a makeshift worship space for more than a decade; its location on campus was ideal, its acoustics and architecture were not.

Decisions about space, light, and materials were inspired by the Quaker tradition. Daylight was used to organize the space. The Meeting House is focused on a central focal point illuminated from above, with targeted views to the gardens and soft filtered light also coming through on all sides. The materials palette was limited to only wood and plaster. In old meeting houses wood is often used in places where it may be touched; after centuries, it retains its integrity and character. In the new Meeting House, oak from long-unused Maryland barns was used to line the lower walls and floor. The exterior, too, is clad with black locust harvested from a single source in New Jersey.

The site’s nearly cardinal orientation means each elevation faces different environmental factors. Façade treatments respond to such conditions by, for example, moving away from the building on the south side to provide shading, and tucking in close to admit light into the studios on the north side. Systems provide a mixture of passive and active low-energy responses to environmental conditions, which vary from hot and humid to very cold. In addition to the abundant daylight, a photovoltaic array on a southern facing roof covers more than 40 percent of the building’s energy demands.

Landscape elements spiral out into the site to connect the building to its surroundings. The front façade was modified, too, to extend meetings out into the campus. A porch and garden connect the building to the plaza in front of it, a site-planning move also inspired by Quaker tradition.

For more information on the 2014 AIA Honor Awards, please visit http://www.aia.org/practicing/awards/2014/architecture/sidwell-friends-quaker-mtg-house/

To read coverage of the Quaker Meeting House, which won Best Use of Daylighting for Architectural Lighting's 2012 AL Design Awards, please visit http://www.archlighting.com/design/best-use-of-daylighting-the-sidwell-friends-schoo.aspx

 

Project Details

Quaker Meeting House and Arts Center, Sidwell Friends School
Location:
Shared by:
 
Client/Owner:
Firm Name:
Consultants:
  • Acoustical Consultant: K2 Audio 
  • Client Representative: JFW Project Management 
  • Cost Estimator: International Consultants 
  • Civil Engineer: VIKA 
  • Geotechnical Engineer: GeoConcepts Engineering 
  • M/E/P Engineer: Bruce E. Brooks & Associates 
  • Structural Engineer: CVM Engineers 
  • General Contractor: Whiting Turner Contracting Co. 
  • Landscape Architect: Studio Bryan Hanes 
  • Lighting Designer: Arup 
  • Specifications Consultant: Wilson Consulting 
  • Surveyor: A. Morton Thomas and Associates 
  • Photography: Michael Moran Studio 
 
Project Scope:
Project Type:
Project Status:
 
 
 

Comments

Please read our Content Guidelines before posting.

Other Education Projects