Project Detail

 

Sanford Consortium for Regenerative Medicine

La Jolla, CA United States

 

Project Description

Sanford Consortium for Regenerative Medicine (SCRM) is a laboratory uniquely designed to catalyze collaboration between biomedical scientists from five neighboring institutions all working towards new breakthroughs in stem cell research.

Completed in 2011, the four-story, 150,700 square foot structure is located in the center of San Diego’s biotechnology cluster and consists of junior and senior office pods, a robotics lab, café, and 150-seat auditorium.

The design by Fentress Architects places standard lab modules in opposing directions in order to encourage impromptu meet-ups and dialogue. Break rooms are shared between two floors and stairways act as areas for “creative collision.” As a whole, Fentress Architects set out to design SCRM as a place where ideas and people constantly intersect.

 

Project Details

Sanford Consortium for Regenerative Medicine
Location:
Shared by:
 
Project Team:
    Davis Davis Architects, Specifier
 
Project Type:
Project Status:
Year Completed:
Project Size:
    150,700 sq ft
Green Certifications:
 
 

Specified Products

Hunter Douglas Contract RB 500® Roller Shades Architectural Series

To optimize natural lighting, RB 500 roller shades are used along with GlacierScreen HD1003 fabric. The shades were selected for their ability to control solar heat gain while still bringing daylight into the interior environment.

On track to receiving LEED Gold certification, the project demonstrates a high level of sustainability throughout. The outdoor landscape is primarily made of regenerated native plant life and recyclable pecan chips. Inside, chilled beams and displacement ventilations contribute to energy efficiency. Other features include low-flow plumbing that minimizes water use and bike storage to encourage alternative transportation.

Hunter Douglas Contract GlacierScreen® Fabric

The architectural team designed the building to reflect Louis Kahn’s modern designs for the nearby Salk Institute, long known as a classic of symmetry, versatility and use of natural light. Kahn flooded the space with natural daylight and installed large glass panes in the outer laboratory walls for an open, airy work environment.

As a result, the building features 3,000 square feet of glass and required a cohesive shading plan to manage glare and solar heat gain. The expansive area called for shading systems that could lift large sections of fabric easily and precisely.

Davis Davis Architects, the architectural firm that specified Hunter Douglas Contract’s RB 500 for the project, wanted to create a shading system that reinforced the sustainable features of the laboratory. At the same time, they wanted the windows to enhance communication and keep the lab and meeting interiors connected to their surroundings.

“The architects wanted a complimentary component to the materials utilized within SCRM’s interior, said David Cover, Regional Sales Manager, Hunter Douglas Contract,” They found a design solution in Hunter Douglas Contract’s RB 500 Architectural Series Roller Shade system. . The shades feature a durable metal clutch, reinforced roller tubes, a chain-drive pulley with 110-pound pull force, and die-cast aluminum hardware that gives a sleek uniformity to all the shading.

 
 

Comments

Please read our Content Guidelines before posting.

Similar Projects

 

Other Pacific Projects