Project Detail

 

Sliced Porosity Block

Chengdu China

Steven Holl Architects

 

Project Description

FROM THE ARCHITECTS:

The 'Sliced Porosity Block' will be located just south of the intersection of the First Ring Road and Ren Min Nan Road. Its sun sliced geometry results from minimum daylight exposures to the surrounding urban fabric prescribed by code. Porous and inviting from every side, five vertical entrances cut through a layer of micro-urban shopping before leading to the elevated public 'Three Valley' plaza. A great urban terrace on the scale of Rockefeller Center, this multi-level plaza in the center of the complex is sculpted by stone steps, ramps, trees, and ponds and caters to special events or to a casual afternoon in the sun. Here the public space parallax of overlapping geometries in strict black and white is supercharged by color that glows from the shops positioned underneath the plaza.

The three generous ponds on the plaza are inspired by a poem by Du Fu (713-770), in which he describes how 'Time has left stranded in Three Valleys'. (Du Fu was one of ancient China's most important poets, who spent a part of his life in Chengdu). These three ponds function as skylights to the six-story shopping precinct below. Residing on voids in the facades of the sculpted blocks pavilions are designed by Steven Holl (history pavilion) and Lebbeus Woods (light pavilion).

The 'Sliced Porosity Block' is heated and cooled geo-thermally and the large plaza ponds harvest recycled rainwater while the natural grasses and lily pads create a natural cooling effect. High-performance glazing, energy-efficient equipment and the use of regional materials are just a few of the other methods employed to reach the LEED gold rating.

 

Project Details

Sliced Porosity Block
Location:
Shared by:
 
Client/Owner:
Firm Name:
Project Team:
    Steven Holl Architects - Steven Holl, Li Hu (design architect) Roberto Bannura (associate in charge) Lan Wu (project architect, Beijing) Haiko Cornelissen, Peter Englaender, JongSeo Lee (project architect, New York) Christiane Deptolla, Inge Goudsmit, Jackie Luk, Maki Matsubayashi, Sarah Nichols, Manta Weihermann, Martin Zimmerli (project designer) Justin Allen, Jason Anderson, Francesco Bartolozzi, Guanlan Cao, Yimei Chan, Sofie Holm Christensen, Esin Erez, Ayat Fadaifard, Mingcheng Fu, Forre
Consultants:
  • Associate Architect: China Academy of Building Research 
  • Mechanical Engineer: Arup 
  • Electrical Engineer: Arup 
  • Plumbing Engineer: Arup 
  • Structural Engineer: China Academy of Building Research 
  • Quantity Surveyor: Davis Langdon & Seah (DLS) 
  • Traffic consultant: Michael Chiu, MVA 
  • Traffic consultant: Kent Liang, MVA 
 
Project Type:
Project Status:
Project Size:
    3,336,812 sq ft
Green Certifications:
 
 
 

Comments

Please read our Content Guidelines before posting.

Similar Projects

  • Hotel am Nordkopf

    Wolfsburg, Germany

    Sergei Tchoban, nps tchoban voss

  • Moment of Impact

    New York City, New York, United States

    D+DS Architecture Office

  • Arrojadoa

    New York City, New York, United States

    D+DS Architecture Office

 

Other China Projects