Project Detail

 

Totem House

Toronto, Ontario Canada

rzlbd

 

Project Description

Robert and John are travellers. They collect sculptures by local artists and bring them home. They have a keen eye for modernism and minimal design and they don’t settle for ordinary. They love cooking and they avoid the unnecessary. In building their home, rzlbd respects their curiosity for style.

A totem is sculptures within a sculpture. The totem in Totem House is a vertical gallery that exhibits John and Robert’s souvenirs from around the world. Each piece has been carefully measured and placed in a designated niche inside the Tower. An open wooden staircase connecting the three stories of the house gently circulates around the totem allowing one to observe the artworks from many different angles. During the day the skylight above the staircase naturally illuminates the totem, and at nighttime dedicated LED lights installed inside the niches light each piece. The totem naturally becomes the focal point in the house, as it is visible from every corner on all levels.

The evolution of design was a simple geometrical obsession with squares and grids. Starting with ten 10’ x 10’ squares carefully assembled on the linear site, logical modules were then dedicated to essential rooms in the house. The squares not only define the interior rooms, but they also formulate the boundaries of the backyard patio, the landscape, the parking area and the covered entry to the house. The totem sits on the central square dividing the living/dining area from the kitchen on the ground floor and the two bedrooms on the second floor.

Robert and John’s kitchen could not be a typical urban kitchen, because they don’t have typical cooking habits. They passionately care for taste and they are minimal and chic. A gas burner cook-top with no hood on top was what they wanted to cook their food on. Except for the appliances everything is concealed behind the white cabinet doors that cover the wall from floor to ceiling.

On the second floor the master bedroom is yet another manifesto of their style, with the ensuite and the bedroom entirely merged together and washed with natural light, the challenge was to define the wet zones without disturbing them with drywalls. Beautiful marble tiles separate the shower and the bathtub area from the rest of the hardwood floor. The freestanding bathtub installed in the corner of the room has a peaceful corner view to the courtyard.

The exterior of the house is a monolithic charcoal brick mass. Two small blocks on the north and south facade of this perfect mass have been extracted and cladded with wood. The small wooden corner creates an interesting deception where one imagines the wood to be the core material of the brick mass, like a bitten apple exposing the color of its flesh. The harmonious contrast of the charcoal brick and the wood with the immediate neighbors is tied to the surroundings with a humble design for the landscape allowing the neighbors to perfectly frame the house.

Credits >

Design: Reza Aliabadi [rzlbd]


Project Team: Reza Aliabadi, Lailee Soleimani


Structure: Ali Saeed


Construction Management: Ali Malekzadeh

Architectural Photography: borXu Design


Building Type: Single family house


Location: Toronto


Basics: Two story wood structure


Lot: 25'X100'


Living Area: 1600 sqft


Design: 2011


Completion: Summer 2013

Client: Robert Langton & John Farrauto

 

Project Details

Totem House
Location:
Shared by:
 
Firm Name:
 
Project Scope:
Project Type:
Project Status:
Year Completed:
Project Size:
    1,600 sq ft
 
 
 

Comments

Please read our Content Guidelines before posting.

Other Single Family Projects

  • Lizer dream home

    Dike, Iowa, United States

    Struxture Architects - Jesse Lizer, AIA

  • CITY COTTAGE

    Indianapolis, Indiana, United States

    ONE 10 STUDIO Architects

  • Ryland at Sendero

    Irvine, California, United States

    Danielian Associates Architecture + Planning

 

Other Canada Projects