Launch Slideshow

Image

The Centre for Interactive Research on Sustainability

The Centre for Interactive Research on Sustainability

  • CIRSs southwest corner features a glass-enclosed water treatment plant and bioswale.

    http://www.architectmagazine.com/Images/tmp4B5C%2Etmp_tcm20-1081785.jpg

    true

    CIRSs southwest corner features a glass-enclosed water treatment plant and bioswale.

    600

    Martin Tessler

    CIRS’s southwest corner features a glass-enclosed water treatment plant and bioswale.

  • Image

    http://www.architectmagazine.com/Images/tmp4B5D%2Etmp_tcm20-1081786.jpg

    true

    Image

    600

    Perkins+Will

  • Image

    http://www.architectmagazine.com/Images/tmp4B5F%2Etmp_tcm20-1081788.jpg

    true

    Image

    600

    Perkins+Will

  • Image

    http://www.architectmagazine.com/Images/tmp4B60%2Etmp_tcm20-1081789.jpg

    true

    Image

    600

    Perkins+Will

  • Image

    http://www.architectmagazine.com/Images/tmp4B61%2Etmp_tcm20-1081790.jpg

    true

    Image

    600

    Perkins+Will

  • Inside, the full-height Commons is clad in wood, flooded by natural light, and topped by a photovoltaic array.

    http://www.architectmagazine.com/Images/tmp4B62%2Etmp_tcm20-1081791.jpg

    true

    Inside, the full-height Commons is clad in wood, flooded by natural light, and topped by a photovoltaic array.

    600

    Martin Tessler

    Inside, the full-height Commons is clad in wood, flooded by natural light, and topped by a photovoltaic array.

  • Landings surrounding the Commons have break-out meeting spaces and staircases to the upper-level offices.

    http://www.architectmagazine.com/Images/tmp4B63%2Etmp_tcm20-1081792.jpg

    true

    Landings surrounding the Commons have break-out meeting spaces and staircases to the upper-level offices.

    600

    Martin Tessler

    Landings surrounding the Commons have break-out meeting spaces and staircases to the upper-level offices.

  • Office

    http://www.architectmagazine.com/Images/tmp4B67%2Etmp_tcm20-1081793.jpg

    true

    Office

    600

    Martin Tessler

    Office

  • Green Roof

    http://www.architectmagazine.com/Images/tmp4B68%2Etmp_tcm20-1081794.jpg

    true

    Green Roof

    600

    Martin Tessler

    Green Roof

  • Image

    http://www.architectmagazine.com/Images/tmp4B69%2Etmp_tcm20-1081795.jpg

    true

    Image

    600

    Perkins+Will

 

The University of British Columbia (UBC) sits atop a hill at the westernmost tip of Vancouver. The campus’s natural beauty is an inspiration, even while its built surroundings fall well short of the mark. But Perkins+Will’s new Centre for Interactive Research on Sustainability (CIRS), which opened last August, tries to narrow that gap.

The 61,085-square-foot, $23 million (CAD) structure sits on an infill site just west of the campus’s Main Mall, edging a new landscaped “Sustainability Street” cross-axis. Inside are offices for various academic departments devoted to the study of sustainable principles, in the built environment and otherwise. UBC Sustainability Initiative executive director John Robinson (whose office is in CIRS) was the key partner in developing the plans for the center. He’s also a professor at the school’s Institute for Resources, Environment & Sustainability, as well as a professor in the department of geography. When a client has that broad of a portfolio, good things can happen.

There’s hardly a feature of the building—or its operation—that isn’t in some ways experimental. CIRS expects to achieve LEED-NC Platinum status while striving for the much more difficult Living Building Challenge (only three buildings have, as yet, been awarded this honor). In addition to following the high standards of both Canada Green Building Council and the International Living Future Institute, the team developed its own agenda for making the building as “regenerative” as possible. “The building was designed to be ‘net-positive’ in seven different ways—four environmental and three human,” Robinson says. These are: net-positive energy; structural carbon neutrality; operational carbon; net-zero water; turning passive occupants into active inhabitants; promoting health and productivity; and promoting happiness. “We won’t do it if it doesn’t empower or motivate,” Robinson says. Perkins+Will managing director Peter Busby, Intl. Assoc. AIA, boils his architectural response down to three elements: “It’s all about air quality, light, and wood.”

Organized on a courtyard plan that is open at the east end, the building features a 450-seat auditorium filling its center on the ground level. Upper floors overlook a green roof atop the auditorium space. The west side of the building is inflected to fill the site with a series of sawtooth vegetated screens, and an existing path is maintained to create a covered accessible entrance while separating the wastewater-reclamation area.

The four-story structure is framed in wood (with a concrete foundation and basement), not just for its aesthetic but also to help the building be net-positive for carbon. The wood sequesters 600 tons of carbon compared to the 525 tons of carbon needed to create the building and its finishes. But there is one particular wood that may actually keep CIRS from fully meeting the Living Building Challenge: Busby and Robinson decided to use so-called “denim wood” on the exposed structural decking. A product of forests that have been infested with pine beetles, the wood has a bluish tone—and a nice irregular finish left by the parasites. It’s not FSC certified since the forests can’t be replanted immediately, but “we’re using it before it decays,” Robinson says, which would release the sequestered carbon back into the environment.

The wood structure is exposed on the interior, and its expression continues with exterior panels made of a three-ply, cross-laminated cedar. Busby notes that the wood structural members are bolted together—so the structure could, in theory, be dismantled and reused.

Natural daylight pours through every space in the building, even the fire stairs. The lecture hall is daylit too, an unusual design feature that Busby tries to use in many of his buildings. As part of CIRS’s research initiative, UBC’s psychology department is studying the effects of daylight on the hall’s occupants. Offices are located in the north and south wings of the building, linked by the full-height Commons at the west. Office windows are shaded by a screen that incorporates photovoltaics while the west façade’s glazing is screened using a vegetative wall with deciduous vines that allow the winter sun to enter the building’s common spaces while shading them during the summer months. Interior partitions on the upper floors are from a Haworth system. They’re movable and are already being used in several configurations.

CIRS wears its sustainable initiatives proudly, but it’s hardly an “edgy” building, despite its experimental processes. “John Robinson thought the building would have to be green and curvy,” Perkins+Will principal Martin Nielsen says, but Busby notes that that wasn’t the way to go. “It needs to be plug and play.” This allows for future study of building systems and deployment that can be implemented farther afield as the campus’s larger sustainable initiatives become a reality. And the leadership of CIRS shows no interest in slowing down.


Project Credits

Project  The Centre for Interactive Research on Sustainability, Vancouver, British Columbia, Canada
Client  The University of British Columbia
Architect  Perkins+Will, Vancouver, British Columbia, Canada—Peter Busby, Intl. Assoc. AIA (managing director); Blair McCarry, Martin Nielsen, Z Smith, AIA (principals); Maginnis Cocivera, Sebastien Garon (architects); Brian Gasmena, Jörk Grävenstein, Horace Lai (intern architects)
Mechanical Engineer  Fast + Epp
Structural and Electrical Engineer  Stantec
Civil Engineer  Core Group Consultants
Geotechnical Engineer  Trow Associates
Construction Manager  Heatherbrae Construction
Landscape Architect  PWL Partnership
Building Code  LMDG Building Code Consultants
Acoustics Consultant  BKL Consultants
Building Envelope  Morrison Hershfield
Water Consultants  Eco-Tek Ecological Technologies, NovaTec Consultants
Size  61,085 square feet
Cost  $23 million (CAD)

Materials and Sources

Building-Management Systems and Services  Honeywell honeywell.com
Carpet  Bentley Prince Street bentleyprincestreet.com
Ceilings  CGC cgcinc.com
Exterior Wall Systems  Silva Panel Canada silvapanel.com
Flooring  Camino Modular Systems caminomodular.com
Furniture and Walls  Haworth haworth.com
Glass  PFG Glass Industries pfgglass.com
Insulation  Roxul roxul.com
Masonry and Stone  Basalite Concrete Products basalite.com
Millwork  Heatherbrae Builders heatherbrae.com
Paints and Finishes  General Paint generalpaint.com
Photovoltaics  Solarity Industries solarity.ca
Roofing  Firestone Building Products www.firestonebpco.com
Seating  American Seating Co. americanseating.com
Site and Landscape Products  Greenscreen greenscreen.com
Water  Eco-Tek Ecological Technologies ecotek.ca; NovaTec Consultants novatec.ca
Windows, Curtainwalls, and Doors  Kawneer kawneer.com