The plazas on the landscaped plinth in Sliced Porosity Block create a pedestrian-scaled urban gathering space for area residents.

The plazas on the landscaped plinth in Sliced Porosity Block create a pedestrian-scaled urban gathering space for area residents.

Credit: Iwan Baan


Category: Move
Award

A 3-million-square-foot tower complex in China might not seem like the first candidate for a sensitive urban addition to a neighborhood, but New York–based Steven Holl Architects’ Sliced Porosity Block in Chengdu manages a degree of deference despite its scale. Mass has been carved and sliced from an initially solid block to create glazed internal voids in the complex’s five mixed-use towers, while allowing daylight to reach the lower-rise city surrounding it, as well as the site’s public plazas and throughways.

The complex comprises residential, office, and hotel programs along the edge of a block, with a raised plaza above a six-floor retail podium; three water gardens within the plaza double as skylights for the shopping center below. Three pavilions are framed within niches carved into the towers, including the Light Pavilion designed by the late Lebbeus Woods—an abstracted structural expression of movement with illuminated, nonlinear steel supports that defy the orthogonal geometry of the towers’ concrete exoskeleton. Vertical cuts through the tower bases reveal retail along the sides of ramps and throughways that connect the tower block to the rest of the city, prioritizing pedestrians and creating a system of pathways and circulation that forms a cityscape within a city that struck a chord with the jury.

Juror David Dowell responded to “choreography of movement through the building,” where built-in infrastructure becomes a way of organizing pedestrian flows vertically, laterally, and diagonally among the various levels of building and plaza. Juror Sheila Kennedy appreciated the podium level of the project, saying that “its landscape and circulatory infrastructure give grounding in the base,” and juror Cathy Lang Ho responded to the “interesting circulation” in what could have been simply “a superblock of office towers.”

See all of the winners of ARCHITECT's 2013 Annual Design Review here.

For more projects by Steven Holl Architects, please visit ARCHITECT's Firm Profile.

  • Stairways and throughways allow the complex to become part of the surrounding urban fabric.

    Credit: Iwan Baan

    Stairways and throughways allow the complex to become part of the surrounding urban fabric.
  • These throughways connect down to street level, making the complex's plazas accessible to all.

    Credit: Iwan Baan

    These throughways connect down to street level, making the complex's plazas accessible to all.

Watercolor site diagram.

Watercolor site diagram.

Credit: Courtesy Steven Holl Architects


View from the street.

View from the street.

Credit: Iwan Baan


  • Plaza view.

    Credit: Iwan Baan

    Plaza view.
  • An installation designed by Lebbeus Woods is integrated into the tower facade.
    An installation designed by Lebbeus Woods is integrated into the tower facade.

Staircases continue up and inside the installation by Woods.

Staircases continue up and inside the installation by Woods.

Credit: Iwan Baan


Credit: Courtesy Steven Holl Architects


Plaza at dusk.

Plaza at dusk.



Project Credits

Project  Sliced Porosity Block – CapitaLand Raffles City, Chengdu, China
Client  CapitaLand Development
Architect  Steven Holl Architects, New York and Beijing—Steven Holl, FAIA, Li Hu (design architects); Roberto Bannura (associate-in-charge); Lan Wu (project architect, Beijing); Haiko Cornelissen, Peter Englaender, JongSeo Lee (project architects, New York); Christiane Deptolla, Inge Goudsmit, Jackie Luk, Maki Matsubayashi, Sarah Nichols, Manta Weihermann, Martin Zimmerli (project designers); Justin Allen, Jason Anderson, Francesco Bartolozzi, Guanlan Cao, Yimei Chan, Sofie Holm Christensen, Esin Erez, Ayat Fadaifard, Mingcheng Fu, Forrest Fulton, Runar Halldorsson, M. Emran Hossain, Joseph Kan, Suping Li, Tz-Li Lin, Yan Liu, Daijiro Nakayama, Pietro Peyron, Roberto Requejo, Elena Rojas-Danielsen, Michael Rusch, Ida Sze, Filipe Taboada, Ebbie Wisecarver, Human Tieliu Wu, Jin-Ling Yu (project team)
Associate Architects and Structural Engineer  China Academy of Building Research—Xue Ming, Wang Zhenming, Lu Yan (architecture); Liu Junjin, Zhu Huosheng (structural)
M/E/P/FP Engineer and LEED Consultant  Ove Arup & Partners
Lighting Consultant  L’Observatoire International
Quantity Surveyor  Davis Langdon & Seah (DLS)
Traffic Consultant  MVA
Size  3,336,812 square feet
Cost  Withheld