Launch Slideshow

A double-wall façade addresses acoustic isolation, thermal insulation, and daylight control. A vertical stainless steel screen provides shading, thermal comfort, and ability to harvest heat.

University of Oregon John E. Jaqua Academic Center for Student Athletes

University of Oregon John E. Jaqua Academic Center for Student Athletes

  • The high-visibility site at the Unversity of Oregon led to the idea of four public facades on the 40,000 square foot academic learning center.

    http://www.architectmagazine.com/Images/tmp1309%2Etmp_tcm20-636986.jpg

    true

    The high-visibility site at the Unversity of Oregon led to the idea of four public facades on the 40,000 square foot academic learning center.

    600

    Pete Eckert

    The high-visibility site at the Unversity of Oregon led to the idea of four public façades on the 40,000-square-foot academic learning center.

  • A double-wall façade addresses acoustic isolation, thermal insulation, and daylight control. A vertical stainless steel screen provides shading, thermal comfort, and ability to harvest heat.

    http://www.architectmagazine.com/Images/tmp1304%2Etmp_tcm20-635682.jpg

    true

    A double-wall façade addresses acoustic isolation, thermal insulation, and daylight control. A vertical stainless steel screen provides shading, thermal comfort, and ability to harvest heat.

    600

    Pete Eckert

    A double-wall façade addresses acoustic isolation, thermal insulation, and daylight control. A vertical stainless steel screen provides shading, thermal comfort, and ability to harvest heat.

  • The stainless steel screen is located within the cavity at 22 inches in front of the inner glass layer and is composed of a pattern of triangular-shaped bars.

    http://www.architectmagazine.com/Images/tmp130A%2Etmp_tcm20-636995.jpg

    true

    The stainless steel screen is located within the cavity at 22 inches in front of the inner glass layer and is composed of a pattern of triangular-shaped bars.

    600

    Pete Eckert

    The stainless steel screen is located within the cavity at 22 inches in front of the inner glass layer and is composed of a pattern of triangular-shaped bars.

  • Sectional diagram of ventilated wall

    http://www.architectmagazine.com/Images/tmp1306%2Etmp_tcm20-636919.jpg

    true

    Sectional diagram of ventilated wall

    600

    Courtesy ZGF Architects LLC

    Sectional diagram of ventilated wall

  • Reception and reader board

    http://www.architectmagazine.com/Images/tmp1307%2Etmp_tcm20-636968.jpg

    true

    Reception and reader board

    600

    Pete Eckert

    Reception and reader board

  • A student lounge on the second floor is set off by a study area.

    http://www.architectmagazine.com/Images/tmp1308%2Etmp_tcm20-636977.jpg

    true

    A student lounge on the second floor is set off by a study area.

    600

    Pete Eckert

    A student lounge on the second floor is set off by a study area.

  • Flexible classroom

    http://www.architectmagazine.com/Images/tmp130B%2Etmp_tcm20-637004.jpg

    true

    Flexible classroom

    600

    Pete Eckert

    Flexible classroom

  • The face features a four-sided gas fireplace surrounded by a leather lounge seat suggesting the University of Oregon's "O."

    http://www.architectmagazine.com/Images/tmp130C%2Etmp_tcm20-637013.jpg

    true

    The face features a four-sided gas fireplace surrounded by a leather lounge seat suggesting the University of Oregon's "O."

    600

    Pete Eckert

    The face features a four-sided gas fireplace surrounded by a leather lounge seat suggesting the University of Oregon's "O."

Zimmer Gunsul Frasca Architects • The jury was tiring of the all-glass building trend when it paused on the University of Oregon John E. Jaqua Academic Center for Student Athletes. Zimmer Gunsul Frasca Architects transformed a parking lot on the edge of campus into a glazed structure with four nearly identical façades situated in a reflecting pool. A custom curtain-wall assembly—a layer of monolithic glass separated from the interior insulating glass by a stainless steel screen—wraps the perfectly square floor plan.

Crystalline and elegant on the outside, the project offers 40,000 square feet of state-of-the-art learning facilities on the inside: an auditorium, study areas, offices, a library, a computer lab, and student lounges. Natural light bathes the carefully detailed and furnished spaces. Innovative art installations and eye-catching environmental graphics celebrate the achievements of UO alums—jocks and bookworms alike. “It’s a project that follows through on the interior,” juror Scott Kilbourn noted, with an unwitting sports reference.


Project Credits

University Of Oregon, John E. Jaqua Academic Center For Student Athletes, Eugene, Ore.
Client University of Oregon
Architect Zimmer Gunsul Frasca Architects, Portland, Ore.—Bob Packard (partner-in-charge); Gene Sandoval (design partner); Jan Willemse (technical design partner); Robert Snyder (project manager); Jennifer Russina, Walker Templeton, Yoshiyuki Watanabe (project designers); Trent Thelen (landscape architect, "The Green"); Man Hui Chan (graphic designer); Larry Bruton, John Breshears, Dieneke Kniffin, Rich Moore, Erica Rinella, Lee Kilbourn, Brian Stevens, Ryan Thomson, Robert Petty, Johah Ross (design team)
Interior Architect Firm 151—Randy Stegmeier (principal interior architect); Jenn Ward (interior architect)
Contractor
Hoffman Construction Co.
Structural Engineer KPFF Consulting Engineers
M/E/P Engineer Interface Engineering
Façade Engineer Arup
Civil Engineer Harper Houf Peterson Righellis
Geotechnical Engineer GRI Geotechnical & Environmental Consultants
Landscape Architect Charles Anderson Landscape Architecture
Acoustics Altermatt Associates
A/V Systems Interface; Delta AV
Code Consultants Rolf Jensen & Associates
Artists/Craftspeople Rosa Serra, Basil Childers, Bob Lambie, Lamer Woodworking, Tice Industries
Size 40,000 square feet
Cost Withheld
Photography Pete Eckert