Posted on:




Guggenheim Helsinki Design Competition



View all (8) images

Project Description

From the architects:
"The submitted project proposes two facilities that establish a dialog with each other – a museum made of two museums, in which one addresses the very shortfalls of the other, while strengthening their respective qualities – type of reverberating Doppler Effect.

The first museum is on the ground or 'tarmac' of the port facility. The existing terminal is re-used and re-appropriated for multiple and unexpected activities. While maintaining its function as a hub for arriving and departing passengers, the building acts as the museum's entry. Part laboratory, part community center, part gathering space, it is conceived as a public space, extending the pedestrian boardwalk into the building – a social place for education and outreach within the city, essentially informal in its character.

The second museum is the museum as such, in so far as it houses exhibitions. The structure is in the air and hovers...above the first. Whereas the place is more formal, it nonetheless displays characteristics of a warehouse, with skylights, rough finishes, and straightforward installations."

Add a Project
Publish Your Projects Show off and upload images, text, and video of your work. We pick the very best for our project newsletters. Upload

Join the Discussion

Please read our Content Guidelines before posting

Close X