Posted on:

Singh Hoysted Live/Work

McInturff Architects

Shared By



  • Mark McInturff FAIA, Colleen Gove Healey


  • Structural Engineer: Neubauer Consulting Engineers / Robert Neubauer
  • General Contractor: Added Dimensions / Richard Hazboun

Project Status


Year Completed

View all (7) images

Project Description


This infill house includes a generous studio for an artist who works in mixed media.  We were excited by the idea of a house and studio overlapping so that each part reveals itself to the other in multiple ways, interlocking home and work.   The house is conceived of as a block, with one quadrant carved out to create a courtyard, resulting in an L-shaped plan. Like the rest of the house, the courtyard is part house and part outdoor work space, allowing for dinner parties among the works in progress.   On the exterior, the parts that conform to the block are white and have simply placed openings. The L-shaped courtyard walls are black, with irregularly placed openings, as if to suggest that the creativity of the work in the studio is bursting out of the rationality of the house. Joining the live/work function is a stair rising through the house in half levels, with openings, large and small, that frame vistas as one moves between house and studio. 

Add a Project
Publish Your Projects Show off and upload images, text, and video of your work. We pick the very best for our project newsletters. Upload

Join the Discussion

Please read our Content Guidelines before posting

Close X