Posted on:

Yale Center for British Art

Louis Kahn

Shared By

August King


Yale University


  • Knight Architecture
  • Peter Inskip + Peter Jenkins Architects
  • Yale University Office of Facilities
  • Construction Manager: Turner Construction Company

Project Status




View all (20) images

Project Description


After more than a decade of research on the history of the design and construction of Kahn’s final building, the reopening of the Center marks the completion of a three-phase renovation plan, during which the Center was closed to the public [only during the third phase]. The first phase of work included the rehabilitation of the Center’s exterior Lower Court (2008–2011) and extensive repairs to the adjacent Lecture Hall lobby (2011–2013). This was followed by two additional phases addressing the building’s interior spaces: the second phase focused on refurbishing the areas used by the departments of Prints & Drawings and Rare Books & Manuscripts (2013); the third phase included enhancing the Center’s public spaces (namely the galleries and Lecture Hall), extensive building-wide mechanical and electrical upgrades, and improvements to fire protection, security systems, and accessibility (2015–2016).

The Center’s concrete exterior structural frame, featuring matte steel and reflective glass infill panels, confers a monumental presence in downtown New Haven. The geometric five-floor interior is designed around two interior courtyards, and comprised of a restrained palette of natural materials, including travertine, white oak, and Belgian linen. The majority of the Center’s intimate galleries were designed by Kahn to maximize natural daylight. The building’s design, materials, and skylit rooms provide an environment for the works of art that is simple and dignified.

Led by Knight Architecture, LLC, this was the most complex building conservation work undertaken at the Center to date, comprising the entire structure, from roof to basement.

The Long Gallery was transformed into a teaching and study gallery as originally envisioned by Jules Prown, the Center’s founding director. Finishes were revived similarly to those found in the main galleries, circulation adjacent to public areas on the fourth floor was improved, and pogo walls, which had previously subdivided the space, were removed, allowing for an unobstructed view of the 140ft-long space housing the collection in a floor-to-ceiling salon-style hang.

A new Collections Seminar Room was created from a former administrative office at the east end of the Long Gallery. New floor-to-ceiling white oak wall panels incorporate discreet yet flexible art display systems, which allow faculty, students, and visiting scholars to engage in close study of objects from the collection under diffused natural light. The room also features new custom white oak furniture and cabinetry, as well as updated electrical and telecommunications systems.

The public galleries on the second, third, and fourth floors were renewed and reconfigured to preserve Kahn’s vision of intimate viewing spaces echoing the domestic setting of an English country house. Exterior walls were reinsulated and corrosion treated, the interior of the walls was rebuilt, and the display walls were refreshed with new natural Belgian linen. Worn synthetic carpeting was replaced with new wool carpet, existing white oak trim was refinished, and select damaged travertine floor tiles were repaired or replaced. Existing moveable gallery partitions, known as “pogo” walls, were replaced with new pogos, based closely on Kahn’s original design. A revitalized version of the original Chadwick modular gallery seating from the 1970s, which features an ergonomically correct seat height and fabric made from 100% British wool, has been introduced into the public galleries.

Evoking the spirit of a Great Hall in an English country house and featuring the iconic cylindrical stair tower, the three-story Library Court is at the heart of the Center and links the galleries, Reference Library and Archives, and Study Room. The original white oak wall panels and wood flooring also were refurbished during the building conservation project.

The sun-bleached white oak wall panels of the four-story Entrance Court, the only top-lit space within the Center receiving unfiltered natural light, were refurbished in place and by hand using Greenguard Certified refinishing products.

Refurbished for the first time, the Lecture Hall features a completely renovated audiovisual system with state-of-the-art recording and presentation capabilities, new theatrical and house lighting, and enhanced Wi-Fi coverage. A central seating layout, which improves upon the original capacity of the Lecture Hall, was introduced to accommodate 200 new fixed seats and 5 wheel-chair and accessible spaces for a more comfortable patron experience. New stainless steel handrails and LED step lights flank the aisles for added safety. Worn carpeting and wood flooring were replaced to match the original materials.

The iconic concrete cylindrical staircase now has improved patron accessibility and safety features, including a standardized height for steps, fire and smoke precautions, and improved emergency lighting.
Add a Project
Publish Your Projects Show off and upload images, text, and video of your work. We pick the very best for our project newsletters. Upload

Join the Discussion

Please read our Content Guidelines before posting

Close X