Launch Slideshow

View from drive

Children's Chapel and Education Center

Children's Chapel and Education Center

  • View from drive

    http://www.architectmagazine.com/Images/tmp140A%2Etmp_tcm20-634592.jpg

    true

    View from drive

    600

    Paxton Sheldahl

    View from drive

  • View from courtyard

    http://www.architectmagazine.com/Images/tmp140F%2Etmp_tcm20-634597.jpg

    true

    View from courtyard

    600

    Paxton Sheldahl

    View from courtyard

  • http://www.architectmagazine.com/Images/Lower_Level_Complete_Orange_Fill_tcm20-637327.jpg

    true

    600

    Courtesy Brian Healy Architects

    Lower level floor plan

  • http://www.architectmagazine.com/Images/First_Floor_Complete%20-%20no%20background_tcm20-637326.jpg

    true

    600

    Courtesy Brian Healy Architects

    First floor plan

  • http://www.architectmagazine.com/Images/Second_Level_Complete_Orange_Fill%20no%20background_tcm20-637324.jpg

    true

    600

    Courtesy Brian Healy Architects

    Second level floor plan

  • Chidren's Chapel interior, view toward altar

    http://www.architectmagazine.com/Images/tmp140E%2Etmp_tcm20-635547.jpg

    true

    Chidren's Chapel interior, view toward altar

    600

    Paxton Sheldahl

    Children's Chapel interior, view toward altar

  • Exploded axonometric

    http://www.architectmagazine.com/Images/tmp1410%2Etmp_tcm20-636361.jpg

    true

    Exploded axonometric

    600

    Courtesy Brian Healy Architects

    Exploded axonometric

  • CNC fabricated bamboo paneling in staircase

    http://www.architectmagazine.com/Images/tmp140C%2Etmp_tcm20-635457.jpg

    true

    CNC fabricated bamboo paneling in staircase

    600

    Paxton Sheldahl

    CNC-fabricated bamboo paneling in staircase

  • Recessed activity area by altar

    http://www.architectmagazine.com/Images/tmp1411%2Etmp_tcm20-636541.jpg

    true

    Recessed activity area by altar

    600

    Paxton Sheldahl

    Recessed activity area by altar

  • Screen wall in Chidren's Chapel at night

    http://www.architectmagazine.com/Images/tmp140D%2Etmp_tcm20-635538.jpg

    true

    Screen wall in Chidren's Chapel at night

    600

    Paxton Sheldahl

    Screen wall in Children's Chapel at night

Brian Healy Architects • To celebrate its 50th anniversary jubilee in 2003, the Korean Church of Boston held a design competition. The brief: Design an infill structure on the church’s existing site for the congregation’s smallest members, children aged five through 12. Brian Healy Architects won the competition with a scheme for a two-story (plus basement) structure with a CMU-and-steel frame, clad in a wood-and-cement-panel rainscreen—a modern structure that is a far cry from its traditional New England surroundings. But instead of being an affront, the changes to the campus actually invite the neighborhood in, with a series of site and landscaping changes that excavated an existing plinth and retaining wall down to grade level, creating a public park for the community.

The 8,341 square feet of new construction and 2,133 square feet of renovated space include classrooms, a community hall, a fellowship hall, and a children’s chapel. The chapel—which juror Bill Valentine “liked spatially—features a faceted ceiling clad in acoustic panels. A CNC-fabricated bamboo screen allows people to enter the space without disrupting the proceedings and echoes the warmth of the wooden riser seating. The altar doubles as a stage area, so that the children can put on performances for their parents and the rest of the parishioners. Donna Robertson appreciated the woodwork, and although juror John Cary expressed some concern about the juxtaposition of the modern and traditional designs, he thought the project as a whole was “very, very nice.”


Project Credits

Children’s Chapel and Education Center, Korean Church of Boston, Brookline, Mass.
Client Korean Church of Boston
Architect Brian Healy Architects, Somerville, Mass.—Brian Healy (principal); Paxton Sheldahl (associate); Heike Baraungardt, Gerry Gutierrez, Tala Klinck, Bohseung Kung, Steve Mayer, John McDonald, Chris Muskoft, Matt Pierce, Tom Rourke, Alec Templeton (design team)
Structural Engineer Richmond So Engineers
Lighting Lam Partners
Acoustics Threshold Acoustic Engineers
M/E/P Engineer Allied Consulting Engineering Services
Civil Engineer BSC Group
Fabrication Engineer Bill Bancroft
General Contractor Kang Suk Construction
Size 8,341 square feet new construction; 2,133 square feet renovated construction
Cost Withheld
Photography Paxton Sheldahl