Project

Posted on:

Boston Public Library, Central Library

William Rawn Associates

Shared By

Victoria Carodineuxazyvvavydrfdxb, Hanley Wood


Project Name

Boston Public Library, Central Library

Project Status

Built

Size

156,000 sq. feet

Client/Owner

City of Boston




View all (10) images

Project Description

FROM THE ARCHITECTS:

Anchoring Boston’s Avenue of the Arts—the city’s most walkable street—and surrounded by retail destinations, the renovation of this 156,000-square-foot civic monument enables a much wider spectrum of the city’s populace to further enjoy one of Boston’s true treasures. Embracing the concept of a library as a big urban room, it provides immersive and engaging learning experiences for patrons inside as well as pedestrians who pass by.

Originally constructed in 1895, the library received an inward-facing addition in 1972. This renovation has dramatically transformed the second wing from a solid stone bunker to an inviting light-filled space that spills out into a newly defined public plaza. To honor the landmark building while redefining its use for a new era, the design team adhered to a set of core principles for preserving successful elements of the original beloved but outdated design. Increasing ceiling height and replacing dark-tinted glass and stone walls with floor-to-ceiling windows has completely opened the library’s interior to the city streets that surround the library on three sides.

The space’s program was carefully reconsidered through the lens of a 21st-century patron to address the needs of all visitors, from pre-readers to adults. To further serve as a hub for education and innovation, the library boasts a range of spaces for both formal and informal convening. A 340-seat auditorium, open space for performances, and a conference center have helped increase public interest and the free flow of ideas.

To provide a more immersive experience for patrons, the design team also rethought the arrival process at a library. Rather than being greeted by the circulation desk, patrons now enter through a front porch and immediately access a number of highly active spaces, including displays for recently published and popular books, a new café, and a recording studio for PBS affiliate WGBH. An interactive and staffed welcome desk replaces the typical encumbrance of the circulation desk, which is located further within.

The greatest benefit to patrons, however, is the much more fluid connection between both wings of the library. In the 19th century, the original wing redefined public access and public space. By addressing a 40-year-old architectural challenge and breaking programmatic barriers, the design team has redefined the library’s usefulness.
Advertisement
Add a Project
Publish Your Projects Show off and upload images, text, and video of your work. We pick the very best for our project newsletters. Upload

Join the Discussion

Please read our Content Guidelines before posting

Close X