Posted on:


Bureau de Change

View all (10) images

Project Description


A three storey period terrace house in North London, appealed for a scheme that would open up views to the adjoining Parkland Walk conservation area.

The focal point of the project is a pleated roof at the back of the house, which appears to be formed from a flat surface, forced to crinkle up into a faceted structure, as it is pushed up against the exterior wall. From the garden, the pleats are purposefully sunk from view, creating the impression of a simple flat roof, which allows the character of the original building to stand out.

Forming a side and rear extension, the roof expands the existing kitchen and creates a new dining and work area. The roof pleats are replicated along the party wall, concealing a home office which can be opened up when required. The boundary of the kitchen is marked assertively by the end of the pleated ceiling, which is capped by a midnight blue surface that emphasises its ample peaks and troughs. The poise of the roof offers natural points for the placement of generous skylights, bringing light into the living area and fulfilling the owners’ desire to see the nearby woodland whilst relaxing in the space.

The scheme is characterised by a rich palette of colours, materials and textures, which create a different experience in each space. Large terrazzo slabs, encaustic tiles and tonal parquet, complement the complexion of the original building, whilst enhancing the graphic impact of the angular extension.
Add a Project
Publish Your Projects Show off and upload images, text, and video of your work. We pick the very best for our project newsletters. Upload

Join the Discussion

Please read our Content Guidelines before posting

Close X