Posted on:

Mudgil Practices

The UP Studio


99 Woodbury Road



Adarsh Vijay Mudgil, MD, and Vanita Mudgil, DDS

Project Status


Year Completed



5,000 sq. feet



View all (14) images

Project Description

Mudgil Practices delivers dental and dermatology services from a shared office with a clean, minimal aesthetic. The co-location of Mudgil Practices enables the doctors to significantly reduce their expenses by sharing key medical equipment, office equipment, and occasionally, even staff.

Mudgil Practices came to UP with a challenging request: to design "the MoMA of doctor's offices."

The resulting office includes a dermatology zone, a dentistry zone, mini- and full-sized testing laboratories, shared and private offices for each practice, and an intimate shared waiting area for patients. The simple and clean aesthetic carries throughout the design, including the back-of-house lab and staff areas.

Through a multidisciplinary design process, UP provided architecture, interior design, brand design, signage and wayfinding, custom topography, web design, and collateral coordination.

The space’s main design feature is an extruded ceiling plane inspired by the circulation patterns throughout the office while simultaneously representing the unity of the two doctors within a shared space. UP’s primary goal was to eliminate the confusing circulation patterns commonly found in doctors offices and to create a simple plan which would help ease patients’ anxieties.

By distributing the required programmatic elements to the perimeter of the building, allowing as much natural light to enter those spaces, a Central Hall was created. While generating the two separate zones of the project, the Central Hall also provided clarity within the space and a sense of calm for the patients.

With clarity given to the plan, UP studied the circulation patterns of the patients, doctors, and staff, finding that there was a dynamic nature to their experience through the space. These circulation patterns were combined and then grafted to the ceiling plane creating a unifying gesture that unites both companies and the overall experience within the space.

The dermatology practice had been using an existing monogram created by OPTO design at their other locations. Using that single logomark as a foundation, UP created a monogram for the dentistry practice and an entire custom typeface that coincides with the existing mark. UP also created a shared identity that would identify the practices as a single entity. This mark was created to represent the two practices sitting side-by-side.

By designing all elements—architecture, interior, and brand design—simultaneously, UP created a visual language that is consistent throughout the project.
Add a Project
Publish Your Projects Show off and upload images, text, and video of your work. We pick the very best for our project newsletters. Upload

Join the Discussion

Please read our Content Guidelines before posting

Close X